Zajc se je odlično ujel tudi z norveško letalnico

V kvalifikacijah Vikersunda uspešni štirje slovenski skakalci.
Fotografija: Svetovni rekorder Stefan Kraft ostaja vodilni na norveški turneji, a zadnja dva dneva ga čaka še hud boj za 60.000 evrov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Svetovni rekorder Stefan Kraft ostaja vodilni na norveški turneji, a zadnja dva dneva ga čaka še hud boj za 60.000 evrov. FOTO: AFP

Ekipna tekma na letalnici v Vikersundu je bila tista, ki jo je pred odhodom na norveško turnejo še posebej podčrtal glavni trener slovenske skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj, češ da je to najlepša priložnost, da Slovenija vpiše stopničke. Te je nato resda že dosegel Peter Prevc v Oslu, Timi Zajc pa se jim je povsem približal v Trondheimu, a prvi dan v Vikersundu je pokazal, da lahko naši letalci računajo na vrhunske rezultate. Še bolj kot nato v kvalifikacijah za jutrišnjo posamično tekmo so blesteli na treningih.

Slovenci so se seveda razveselili slovesa od velikih skakalnic in prehoda na letalnico, to pa potrdili tudi s prvim treningom, saj je bil Domen Prevc drugi (228.5 metra), Timi Zajc peti (220.5) in Peter Prevc deseti (213.5), na drugem sta najboljša z 233.5 in 227.5 metra dosegla enaki uvrstitvi, Prevc je bil bolj ozadju (23.), je pa bil zato 18. Anže Semenič (210.5). Kvalifikacije nato z rezultatskega vidika niso bile tako uspešne, saj je raven obdržal le Zajc, ki je potrdil, da mu je za letalnico navkljub napornemu finišu ostalo še dovolj energije. Pristal je namreč tik za najboljšo trojico – Rjoju Kobajaši (232), Stefan Kraft (230) in Markus Eisenbichler (221) –, potem ko je poletel 219.5 metra.

»Letalnica v Vikersundu je veliko bolj zahtevna od tiste v Oberstdorfu. Danes sem naredil tri dobre polete in upam, da mi jih bo na tekmi uspelo ponoviti,« si je zaželel Zajc, ki je debitiral na letalnici v Vikersundu. Doslej je nastopil le na eni letalnici, a takrat navdušil, saj je v svojem prvem nastopu pred dobrim mesecem v Oberstdorfu tudi dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.
 

Damjan in Lanišek brez tekme


Po odličnem treningu je v tretjem včerajšnjem poletu Domen Prevc pokazal nekoliko manj in končal na 15. mestu (206). »V kvalifikacijah bi se dalo narediti boljši skok, a je bilo, kot je bilo. Nima smisla tarnati, jutri je nov dan, gremo s svežo glavo in svežimi misli v tekmo,« je dejal Domen, od katerega je dve mesti nižje pristal brat Peter (204), na tekmo pa se je prebil še Anže Semenič (198), in to prvič na letošnji norveški turneji, saj je na vseh treh dosedanjih tekmah izpadel v kvalifikacijah. Med 40 pa se nista prebila Jernej Damjan, ki je bil 42. (188), in Anže Lanišek na 44. mestu (185).

»Timi je zelo dobro opravil svojo nalogo v kvalifikacijah, Domen, Peter in Semenič solidno, a imajo še precej rezerv. Jernej in Lanišek sta naredila preveč napak na odskočni mizi in na preletu, kar ju je stalo nekaj metrov in to je bilo za las premalo za uvrstitev na tekmo,« je črto pod prvi dan v Vikersundu potegnil Bertoncelj, ki je četverico, ki je uspešno prestala kvalifikacije, tudi določil za današnjo ekipno tekmo.

Prednost Stefana Krafta v seštevku turneje raw air pa kopni, po enajstih serijah ima namreč pred Rjojujem Kobajašijem le 6,6 točke prednosti, Robert Johansson, ki je bil včeraj šele osmi, pa zaostaja že za 38,3 točke. Najvišje uvrščeni Slovenec ostaja Peter Prevc na 13. mestu in je edini od naših skakalcev, ki je nastopil v vseh serijah ...
Ekipna tekma se bo danes začela ob 17. uri, tako kot tudi jutrišnja posamična.

Preberite še:

Komentarji: