Žan Kranjec v slalomu tik za deseterico

Daniel Yule je v slalomu v Madonni di Campiglio izkoristil napaki obeh favoritov in osvojil krstno zmago v svetovnem pokalu.
Fotografija: Žan Kranjec je osvojil svoje druge slalomske točke. FOTO: Marco Tacca/AP
Odpri galerijo
Žan Kranjec je osvojil svoje druge slalomske točke. FOTO: Marco Tacca/AP

Madonna di Campiglio – Druga proga večernega moškega slaloma za svetovni pokal pod žarometi v Madonni di Campiglio je povsem premešala karte pri vrhu in poskrbela za nepričakovan razplet. Vodilna po polovici preizkušnje, Avstrijec Marcel Hirscher in Norvežan Henrik Kristoffersen, sta namreč v drugo povozila količka že v zgornjem delu proge, Norvežan že druga modra vratca, Avstrijec pa peta rdeča. Kristoffersen je tako zamudil priložnost, da bi se na vrhu večne lestvice z dvanajstimi zaporednimi slalomskimi uvrstitvami na stopničke izenačil z Ingemarjem Stenmarkom, Hirscher pa, da bi zmagal že petnajstič v tem koledarskem letu.

Daniel Yule je unovčil napaki prvih favoritov. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Daniel Yule je unovčil napaki prvih favoritov. FOTO: Marco Bertorello/AFP


Prva švicarska slalomska zmaga po letu 2007


Njuni napaki je odprtih rok izkoristil četrtouvrščeni po prvi progi Daniel Yule, ki se je ne le veselil krstne zmage na tekmah te kakovostne ravni v karieri, temveč tudi prve švicarske slalomske po Reiteralmu leta 2007, ko si je konkurenco nazadnje pokoril Marc Gini. Družbo sta mu na zmagovalnem odru delala Avstrijca Marco Schwarz in Michael Matt, ki je krepko napredoval iz trinajstega izhodišča. V prvi deseterici je bilo še nekaj presenečenj: Italijan Giuliano Razzoli je imel štartno številko 69, pa končal kot peti, Hrvat Istok Rodeš je s številko 66 pristal na sedmem mestu. Fanta, ki sta si po prvi progi delila 27. mesto, pa sta v finalu napredovala vse do četrtega (Britanec Dave Ryding) oziroma sedmega (Rodeš).


Druge Žanove slalomske točke


Odlično pa se je v slalomu pod žarometi znašel tudi slovenski veleslalomski specialist Žan Kranjec, ki je še naprej letel na krilih krstne zmage v svetovnem pokalu izpred treh dni, in si je s štartno številko 77 na prvi progi pripravil 14. izhodišče, v finalu je sprva kazalo, da bo nekaj mest izgubil, ker pa so najboljši delali napake (od najhitrejših devetih s prve proge sta le dva naposled končala v deseterici, Yule in Schwarz), je napredoval vse do enajstega mesta, s tem pa do šele drugih slalomskih točk svetovnega pokala v karieri. Prve je za 28. mesto predlani, zanimivo, osvojil ravno tako v Madonni. Štefan Hadalin je bil prepočasen za preboj med finaliste.

Štefan Hadalin je bil manj prepričljiv kot v Saalbachu. FOTO: Gabriele Facciotti/AP
Štefan Hadalin je bil manj prepričljiv kot v Saalbachu. FOTO: Gabriele Facciotti/AP


POTEK PRVE PROGE


Potem ko se je na prejšnjem slalomu za svetovni pokal v Saalbachu z najboljšim časom finala in končnim osmim mestom zavihtel do dosežka kariere, je 23-letni Štefan Hadalin le dva dni pozneje pod reflektorji v Madonni di Campiglio ostal brez točk. Na prvi progi si je nabral prevelik, več kot dvesekundni, zaostanek za vodilnim, dolgo časa trepetal za obstanek v trideseterici, ko pa ga je s številko 52 prehitel Kanadčan Trevor Philp, je bilo zanj upanja konec. Naposled si je razdelil 39. mesto z Rusom Pavlom Trihičevom, za finalom, ki so ga med drugim zgrešili tudi član elitne sedmerice, Šved Andre Myhrer, Norvežan Sebastian Foss-Solevåg in Švicar Ramon Zenhäusern, pa zaostal 36 stotink.


Z visokimi številkami med 15


Kako ugodne so bile razmere na progi, ki je zdržala vse tekmovalce, so dokazovali fantje iz ozadja, med trideseterico se je denimo z visoko štartno številko – 72 – prebil neznani Bolgar Albert Popov, ki je zasedel 15. mesto, še višje je s številko 69 končal nekdanji domači as Giuliano Razzoli, ki je celo zaokrožil deseterico! To je bil tudi dober signal za drugega slovenskega predstavnika Žana Kranjca, ki je po krstni (veleslalomski) zmagi v karieri kipel od samozavesti. To je bilo opazno tudi na progi, saj je zaostajal manj od Hadalina, bil z vsakim vmesnim časom višje, naposled pa z zgolj 1,36 sekunde za vodilnim zasedel izjemno 14. izhodišče. Po petega mesta ga je ločilo natanko pol sekunde, imel pa je odlično priložnost za finalni napad z ugodnejšo številko.

Marcel Hirscher je v drugo prismučal le do petih vratc. FOTO: Alessandro Trovati/AP
Marcel Hirscher je v drugo prismučal le do petih vratc. FOTO: Alessandro Trovati/AP


IZIDI PRVE PROGE


1. Marcel Hirscher (Avs) 47,83
2. Henrik Kristoffersen (Nor) + 0,14
3. Marco Schwarz (Avs) 0,32
4. Daniel Yule (Švi) 0,66
5. Loic Meillard (Švi) 0,86
6. Clement Noel (Fra) 0,88
7. Julien Lizeroux (Fra) 0,99
8. Alex Vinatzer (Ita) 1,07
9. Kristoffer Jakobsen (Šve) 1,11
10. Giuliano Razzoli (Ita) 1,12
14. Žan Kranjec (Slo) 1,36
______________________
39. Štefan Hadalin (Slo) 2,06

Preberite še:

Komentarji: