Zmaga ostala v Italiji, mali kristalni globus romal v Švico

Federica Brignone najhitrejša na prelazu San Pellegrino, Lara Gut-Behrami zmagovalka superveleslalomskega seštevka.
Fotografija: Federica Brignone je prekosila vse tekmice. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Federica Brignone je prekosila vse tekmice. FOTO: Miguel Medina/AFP

Superveleslalomski mali kristalni globus je že oddan. Zmagovalka posebnega superveleslalomskega seštevka svetovnega pokala je pričakovano Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je v sezoni 2020/21 dobila štiri od šestih preizkušenj v tej disciplini. Na sporedu je le še finalni superveleslalom v Lenzerheide.

Gut-Behramijeva je še tretjič v karieri osvojila prvo mesto v superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Nazadnje, ko se je to zgodilo, leta 2016, je osvojila tudi veliki kristalni globus.
 

Brignone: prva zmaga po več kot 12 mesecih


Na prelazu San Pellegrino v dolini Fassa so po dveh ženskih smukih izpeljali še superveleslalom, na katerem je zmagala predstavnica domačinov Federica Brignone. Lanska zmagovalka skupnega seštevka je po ponesrečenem svetovnem prvenstvu vendarle skočila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Tridesetletnica iz doline Aoste je vpisala prvo zmago v svetovnem pokalu po več kot 12 mesecih.

S skupno 16. zmago se je kot najuspešnejša Italijanka v svetovnem pokalu izenačila z Deborah Compagnoni. Več zmag imajo od smučarjev z Apeninskega polotoka Dominik Paris (19), Gustavo Thöni (24) in Alberto Tomba (50). Brignonejeva je sicer prekinila neverjetni niz uspehov 29-letne Švicarke. Gut-Gehramijeva je namreč zmagala na petih zaporednih superveleslalomih. Vključno s tekmo za naslov svetovne prvakinje v Cortini d'Ampezzo, kjer je osvojila tudi naslov veleslalomske svetovne prvakinje, v smuku pa je bila bronasta.
 

Slovenki sta izdatno zaostali


Tekmo so morali za skoraj pol ure prekiniti pri tekmovalki s številko 13, po grozljivem padcu 22-letne Norvežanke Kajse Vickhoff Lie. S sumom kompliciranega zloma noge so jo po nudenju prve pomoči ob progi prepeljali v bolnišnico z reševalnim helikopterjem.

Nova daljša prekinitev je sledila pri številki 21 po novem grdem padcu, ko so morali pomagati Avstrijki Rosini Schneeberger, ki je po padcu že po nekaj zavojih nenadzorovano drsela po progi in se tako kot Norvežanka pred njo zaustavila šele v zaščitni mreži.

Oba grda padca sta se pripetila še pred slovenskima nastopoma. Tako kot v petek in v soboto sta se v boj za točke svetovnega pokala podali dve Slovenki.

Zaostanek Maruše Ferk za zmagovalko je znašal 2,60 sekunde, kar jo je popeljalo do 29. mesta. Ilka Štuhec je nastopila za Ferkovo in bila prva tekmovalka z zaostankom več kot štirih sekund (+4,02) za 41. mesto na repu uvrščenih. Štuhčevi ne gre po načrtih. V njeni ekipi skušajo odkriti, zakaj nikakor ne more biti konkurenčna najboljšim.

Komentarji: