Nova poslanca na domačem političnem parketu

Po evropskih volitvah sta se v parlamentu sprostili dve poslanski mesti. 
Fotografija: V evropski parlament izvoljena Ljudmila Novak z nadomestno poslanko v slovenskem parlamentu Tadejo Šuštar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V evropski parlament izvoljena Ljudmila Novak z nadomestno poslanko v slovenskem parlamentu Tadejo Šuštar. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Na račun izvolitve Ljudmile Novak in Milana Brgleza za evropska poslanca bosta v državni zbor sedla 29-letna Tadeja Šuštar in 67-letni Dušan Verbič.

Zadnji je bil nadomestni poslanec že v prejšnjem sklicu državnega zbora, ko je v poslanskih vrstah nadomestil nekdanjega premiera Mira Cerarja. Verbič, magister pravnih znanosti, je bil vodja službe za splošne zadeve na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, leta 2008 pa je postal načelnik ljubljanske upravne enote. Do izvolitve za poslanca je bil v pokoju. V prejšnjem poslanskem mandatu je vodil tudi odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Dušan Verbič (desno) bo nadomestil Milan Brgleza. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Dušan Verbič (desno) bo nadomestil Milan Brgleza. FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Ker je bil Brzglez na lanskih državnozborskih volitvah izvoljen na listi SMC, bo mandat nadomestnega poslanca pripadel tej stranki. SD bo tako v DZ izgubila poslansko mesto, skupaj z Brglezom jih je imela 11, SMC pa se bo po prihodu Verbiča po številu poslancev izenačila s SD, saj bo imela namesto devetih spet deset poslancev.

Novakovo bo nadomestila nekdanja podpredsednica podmladka NSi, domžalska občinska svetnica in biologinja Šuštarjeva.

Komentarji: