Karierno vprašanje: Kdaj je smiselno, da grem po šolanju na samostojno podjetniško pot?

Mladi naj imajo realne cilje in pričakovanja; vzponi in padci so sestavni del podjetništva.
Fotografija: Uspeh ne pride čez noč. Tega se je treba zavedati in si postaviti realne cilje, sicer se lahko zgodi, da prehitro vržete puško v koruzo. FOTO Shutterstock
Odpri galerijo
Uspeh ne pride čez noč. Tega se je treba zavedati in si postaviti realne cilje, sicer se lahko zgodi, da prehitro vržete puško v koruzo. FOTO Shutterstock

Svetujem, da najprej sami pri sebi razčistite, ali si resnično želite na podjetniško pot. Ali je to zgolj zato, ker vidite uspešne podjetnike okrog sebe? V tem primeru je motiv napačen.

Zavedati se morate, da podjetniška pot – ne glede na to, ali gre za deficitarni ali kak drug poklic – nikakor ni enostavna. Treba je plačati davke in prispevke, nabaviti material, imeti prostor za opravljanje dejavnosti, prav tako je treba imeti zagotovljen posel. Poleg tega, da podjetnik poskrbi za svojo eksistenco, mora poskrbeti tudi za plače in prispevke svojih zaposlenih.


Najprej se je treba uveljaviti


V družbi sicer res velja, da se obrtnikom dobro godi, da veliko zaslužijo, vendar v obrti in podjetništvu ni vse tako rožnato, kot se zdi. Potrebnega je veliko truda in odrekanja, da človeku uspe. Mnogi mladi mislijo, da pride uspeh čez noč. V resnici pa je pogosto potrebnega več let trdega dela, da se dokončno uveljaviš, da si utrdiš prostor na trgu. Osebno menim, da če ti od posla ostane pet odstotkov dobička, je to že dobro opravljen posel.

Vsem mladim bi svetoval, naj imajo realne cilje in pričakovanja, sicer se lahko zgodi, da bodo prehitro vrgli puško v koruzo. Veliko uspešnih slovenskih podjetnikov je začelo iz nič v domači delavnici. Danes so to učinkovita podjetja z več sto zaposlenimi, ki uspešno konkurirajo na tujih trgih. Tudi oni pogosto povedo, da je treba vztrajati in še enkrat vztrajati, pri tem pa ohraniti svoj cilj vseskozi pred očmi.


Najprej po izkušnje k drugim


Kar zadeva šolanje, bi priporočil vajeniški sistem izobraževanja, ker boste tako pridobili dovolj praktičnega znanja, ki je potrebno za samostojno opravljanje dejavnosti. Sicer pa se je po končani šoli smiselno najprej zaposliti pri podjetniku ali obrtniku, ki opravlja dejavnost, s katero se nameravate sami kasneje ukvarjati. Ni dovolj, da zgolj odpreš svojo dejavnost. Če hočeš uspeti, moraš biti tudi dober v tem. Če si dober podjetnik ali obrtnik, se dober glas hitro širi. Prav tako se glas hitro širi, če nekdo svojega dela ne obvlada. Zato je ključno, da imaš dovolj znanja, da lahko profesionalno opravljaš izbrano dejavnost.


Brez želje po uspehu ni uspeha


In kakšen mora biti človek značajsko, če se hoče izkazati kot podjetnik? Vsekakor mora biti ambiciozen, vztrajen, odločen, pogumen, predvsem pa si mora želeti, da bi mu uspelo. Pripravljen mora biti tudi na neuspeh, iz katerega se lahko kaj koristnega nauči. Vzponi in padci so namreč sestavni del podjetništva. Treba je vedeti, da so vsi uspešni podjetniki kdaj tudi padli, a ključno je, da so se pobrali in šli pogumno naprej do svojega cilja.

Komentarji: