Acroni prevzel Harsco Minerali

Jeseniška družba bo po prevzemu žlindro predelovala sama.
Fotografija: FOTO Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO Jože Suhadolnik

Skupina Sij se še naprej širi tudi z prevzemi družb. SIJ Acroni je tako danes prevzel dejavnost in opremo za predelavo žlindre družbe Harsco Minerali, s katero je že doslej tesno sodelovala. »Gre za utrditev delovanja Skupine SIJ po načelu krožnega gospodarstva in vertikalne integracije, saj bo žlindro – stranski proizvod, ki nastaja pri proizvodnji jekla – odslej SIJ Acroni predeloval sam za ponovno uporabo v proizvodnji oziroma jo tržil kot vhodni material za druge industrije,« so sporočili iz Sija.

»Prevzem dejavnosti družbe Harsco Minerali je pomemben nadaljnji korak družbe SIJ Acroni in celotne Skupine SIJ k učinkoviti in okolju prijazni proizvodnji. Jeklarji smo eden najbolj zglednih primerov krožnega gospodarstva, saj izdelujemo proizvode iz recikliranega jekla in železa. Nekoč odpadke iz proizvodnje, kot v tem primeru belo in črno žlindro, pa spreminjamo v stranske proizvode,« je povedal član uprave Sija Tibor Šimonka.

SIJ Acroni bo žlindro predeloval po enakem postopku kot doslej z najvišjimi okoljevarstvenimi standardi skladno z zakonodajo in Direktivo o industrijskih emisijah (IED). Lani so v družbi Harsco Minerali predelali 200.000 ton SIJ Acronijeve žlindre, od leta 2011 do danes pa skupno že 950.000 ton bele in črne žlindre.
 

Komentarji: