Bill McDermott

Profil: prvega Američana na čelu nemškega SAP ni zadržala niti izguba očesa
Fotografija: Bill McDermott se je po nesrečni izgubi očesa ekpresno vrnil na delo. Foto Reuters
Odpri galerijo
Bill McDermott se je po nesrečni izgubi očesa ekpresno vrnil na delo. Foto Reuters

Uspešen izvršni direktor nemškega proizvajalca programske opreme SAP pravi, da tako rad opravlja svoje delo, da se še dolgo ne namerava upokojiti.

Ameriški poslovnež Bill McDermott je že pri šestnajstih letih kupil trgovino z živili in z zaslužkom plačeval svoj študij ekonomije na ameriški Univerzi Northwestern. Skoraj dvajset let je bil zaposlen v ameriškem podjetju Xerox, takrat specializiranem za fotokopiranje, za nekaj časa se je pridružil tudi računalniškemu podjetju Siebel CRM Systems, leta 2002 pa je postal vodja ameriške podružnice nemškega računalniškega podjetja SAP, ponudnika programske opreme in poslovnih storitev za podjetja.

Leta 2010 je postal eden od dveh izvršnih direktorjev SAP, štiri leta pozneje pa samostojen izvršni direktor v podjetju in se lahko pohvalil s tem, da je postal prvi Američan na tem položaju. Mnoge je takrat skrbelo, kako se bo izkazal Američan v nemškem podjetju, vendar se je pozneje pokazalo, da je bil McDermott prava izbira za nemško družbo. SAP je pod McDermottovim vodstvom prevzel več drugih podjetij, razširil svojo ponudbo in se lotil računalništva v oblakih. Prihodki družbe so se začeli večati, lani so znašali 23,5 milijarde evrov, kar je 90 odstotkov več kot leta 2010, ko je McDermott postal eden od dveh izvršnih direktorjev v podjetju. Dobiček družbe se je v tem obdobju več kot podvojil, vrednost delnice se je zvišala z 38 na 94 evrov. Sedeminpetdesetletni McDermott je danes eden najbolje plačanih voditeljev podjetij v Nemčiji – lani je njegova plača znašala 21,8 milijona evrov.

McDermott velja za izjemno delavnega človeka in popolnoma predanega svojemu delu. Pred tremi leti je v nesreči izgubil levo oko in moral prestati več operacij, vendar je takoj po tem sporočil vodstvu podjetju SAP, da se namerava čim prej vrniti na svoje delovno mesto in da sploh ne razmišlja o tem, da bi se umaknil s položaja. Čez nekaj mesecev se je res vrnil v podjetje in uspešno nadaljeval svoje delo. McDermott bo po pogodbi ostal na svojem položaju do leta 2021, toda garaški Američan že danes napoveduje, da se nikakor ne namerava upokojiti, ker zelo rad opravlja svoje delo in je prepričan, da lahko še precej izboljša poslovanje svoje že tako in tako zelo uspešne družbe.

Komentarji: