Bo država zasegla Istrabenzove hotele?

Vlada bi lahko prek DUTB posegla v prodajni postopek.
Fotografija: Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Foto Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Tik pred iztekom roka za oddajo zavezujočih ponudb za Istrabenzove hotele utegne vlada poseči v postopek prodaje. Neuradno je namreč slišati je, da bi lahko jutri na vladi odločala o tem, da DUTB naloži zaseg delnic Istrabenz Turizma.

S tem bi vlada Marjana Šarca posegla v konkurenčni prodajni postopek, v katerem te dni skrbne preglede menda končujejo štirje zainteresirani kupci in Istrabenzove hotele ohranila v državni lasti kot to predvideva turistična strategija.

Na ministrstvu za finance tega ne komentirajo, odgovarjajo pa, da je za področje turizma pristojno gospodarsko ministrstvo Zdravka Počivalška, kjer pojasnil nismo dobili.V molk se je zavila tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je z več kot 100 milijoni evrov terjatev največja upnica holdinga Istrabenz, te terjatve pa ima zavarovane z delnicami Istrabenz turizma. Za zaseg delnic DUTB potrebuje razlog, to pa bi lahko menda bil večkratno podaljšanje prodajnih rokov.

Skrbni pregled sta po neuradnih podatkih opravljala tudi državni Kapitalska družba in Modra zavarovalnica, a kot kaže, se vladni zagovorniki podržavljanja hotelskih družb bojijo, da država v nadaljevanju postopka ne bi nujno zmagala. Neuradno je že slišati pripombe, zakaj se je vlada za tak poseg odločila šele zdaj, vprašanje pa je tudi, kaj bodo rekli drugi upniki Istrabenz holdinga, saj ima DUTB le 94 odstotkov terjatev.

Komentarji: