Predstavitvena informacija

Delam, delam, delam brez skrbi!

Vas neprestano mučijo skrbi? Preberite, kako si učinkovito zagotoviti lažji spanec.
Fotografija: Kot podjetnik ste pri svojem delu morda odvisni od posebnega orodja, računalnika, morda imate v lasti pisarno ali poslovni prostor. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Kot podjetnik ste pri svojem delu morda odvisni od posebnega orodja, računalnika, morda imate v lasti pisarno ali poslovni prostor. Foto: Getty Images

Možnih nezaželenih scenarijev je ogromno. Kot podjetnik ste pri svojem delu izpostavljeni številnim tveganjem, ki so pogojena predvsem z dejavnostjo, ki jo opravljate. Zato tudi ni univerzalnega odgovora, kako se pred njimi lahko zavarujete. V nadaljevanju pojasnjujemo nekaj prvih korakov do varnejšega poslovanja.
 

Najprej poskrbite za svoje prostore in delovna sredstva

Kot podjetnik ste pri svojem delu morda odvisni od posebnega orodja, računalnika, morda imate v lasti pisarno ali poslovni prostor. Gre za stvari, ki so ključne za vaše delo in so  strošek, ki ni bil zanemarljiv.

Svetujemo vam, da jih zavarujete z ustreznim zavarovanjem:
 
  • Požar v pisarni? Odgovor bo požarno zavarovanje, ki krije uničenje ali poškodbo zavarovanih stvari zaradi nevarnosti, kot so požar, strele, vihar, toča itd. Posebej se lahko dogovorite tudi za zavarovanje nevarnosti, kot so poplava, potres, izliv vode.
  • Poškodba stroja? Tudi na to se lahko pripravite s strojelomnim zavarovanjem, ki krije uničenje ali poškodovanje strojev, strojnih in električnih naprav, instalacij ipd.
  • Kraja orodja? Vlomsko zavarovanje krije škodo, če so bile zavarovane stvari ukradene, uničene ali poškodovane pri vlomu, ropu oziroma poskusu teh dejanj.
  • Razbit pametni telefon? Z zavarovanjem elektronske opreme boste preskrbljeni za morebitno uničenje, poškodovanje, vlomsko tatvino ali rop zavarovane stacionirane in prenosne elektronske opreme.

Pripravljeni na izgubo dobička?

Požar, ki vam uniči pisarno ali delavnico, v kateri izdelujete izdelke, bo povzročil tudi precejšnjo posredno škodo, saj vam onemogoči, da bi nadaljevali delo. Tako na primer ne boste mogli niti izdelovati svojih izdelkov niti izplačati plač svojim zaposlenim. S požarnim zavarovanjem je krita le materialna škoda, ki jo je požar povzročil, ne pa tudi vsi posredni stroški.

V takih primerih vam bo pomagalo zavarovanje obratovalnega zastoja. To zavarovanca zaščiti pred vplivi, ki jih ima materialna škoda na njegovo poslovanje. Z zavarovalnino od obratovalnega zastoja vam zavarovanje pomaga, da boste v čim bolj takem finančnem položaju, kot bi bili, če zastoja ne bi bilo. To zavarovanje zagotavlja tudi nemoteno izplačilo plač zaposlenim.

Službena vozila s podjetniškim avtomobilskim zavarovanjem

Kot odgovoren lastnik mora vaše podjetje poskrbeti tudi za avtomobilska zavarovanja službenih vozil.službenih vozil.
Vsekakor boste morali skleniti zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki je obvezno, saj poskrbi, da ko s svojim vozilom nenamerno povzročite škodo drugi osebi, zavarovalnica oškodovancu povrne nastalo škodo.

Svetujemo pa vam, da poskrbite tudi za zavarovanje avtomobilskega kaska, zavarovanje voznika za telesne poškodbe AO plus in avtomobilsko asistenco. Dodatno lahko za uporabnike vaših vozil poskrbite še z zavarovanjem rehabilitacije po prometni nesreči.

Ste odgovorni do drugih?

Ne glede na to, s čim se ukvarjate, ste odgovorni do drugih. In pri opravljanju dela lahko drugi osebi nenamerno povzročite škodo.

Za tak primer se lahko zavarujete z odgovornostnim zavarovanjem. To je za določene dejavnosti predpisano z zakonom, torej je obvezno, če se želite s to dejavnostjo ukvarjati. V takih primerih zakon tudi predpiše, kakšne morajo biti minimalne zavarovalne vsote in zavarovalna kritja. Vi jih prostovoljno lahko le zvišate ali razširite.Tudi če za vašo dejavnost zavarovanje odgovornosti ni obvezno, premislite o sklenitvi zavarovanja, katerega namen je, da vas ščiti pred zahtevki tretjih oseb za škodo, ki bi jo lahko povzročili pri opravljanju svojega dela

Vsa zavarovanja svojega mikro ali malega podjetja lahko združite v Triglav podjetniški komplet in tako zagotovite najbolj celovito zaščito.

Ne pozabite nase in na zaposlene

Z zavarovanjem premoženja ste poskrbeli, da vas stvari ne pustijo ne cedilu, oziroma ste pripravljeni, če vas. Toda ne smete pozabiti nase in na svoje morebitne zaposlene. Z ustreznim zavarovanjem tudi na tem področju se boste lahko brezskrbno posvetili svojemu poslovanju.

Zato pomislite tudi na naslednje pogoste scenarije:
 
  • Poškodba pri opravljanju dela? S kolektivnim nezgodnim zavarovanjem lahko poskrbite za take primere. Izbirate lahko med dvema možnostma: da ste zavarovani le v času opravljanja rednega dela oziroma tako med delom kot v prostem času.
 
  • Zaposleni zboli? Sebi in svojim zaposlenim lahko pomagate z zavarovanjem Specialisti + kolektivno, s katerim zagotovite hiter dostop do zdravnika specialista in čim hitrejšo vrnitev na delovno mesto. Sebe in zaposlene lahko zavarujete tudi za primer popolne trajne nezmožnosti za delo kot posledice bolezni ali nezgode, in sicer tako, da sklenete življenjsko zavarovanje za delovno nezmožnost.
 
 
  • Kaj pa smrt zaposlenega? Scenarij, na katerega ne želite pomisliti, toda kot podjetnik morate biti pripravljeni. Iz sklenjenega življenjskega zavarovanja za primer smrti bo podjetje ob morebitni smrti zaposlenega prejelo izplačilo, s katerim bo zaposlenega lažje nadomestilo. Za upravičence se lahko namesto podjetja določijo svojci zaposlenega. V tem primeru bodo izplačilo prejeli ti in tako laže premostili finančne posledice izgube.