Dividende bodo nekaj let verjetno rasle hitreje od dobička

Vroča delnica: spremembe regulative pri preskrbi z vodo v ZDA naj bi poskrbele za donos, večji od stroškov kapitala
Fotografija: Infografika Delo
Odpri galerijo
Infografika Delo

Podjetje American Water Works (AWK) je bilo ustanovljeno leta 1886 in je največje zasebno podjetje za preskrbo z vodo in gospodarjenje z odpadnimi vodami. Z vodo preskrbuje približno 3,4 milijona strank v 16 zveznih državah. Svoje storitve ponuja tako gospodinjstvom kot podjetjem. Posluje predvsem na reguliranih trgih, ki predstavljajo 90 odstotkov njihovih prihodkov. Njihovo poslovanje na nereguliranih trgih predstavljajo storitve gospodarjenja z odpadnimi vodami za vojaške baze, občine in naftne družbe, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, proizvodnjo in rafiniranjem. Te storitve ponujajo tudi drugim industrijskim podjetjem. Med letoma 2001 in 2008 so bili hčerinsko podjetje nemškega velikana RWE, a ga je ta leta 2008 prodal na prvi javni ponudbi.

AWK ima konkurenčne prednosti, a ne izrazitih. Regulacija podjetij, ki se v ZDA ukvarjajo s preskrbo, določa, da lastniki kapitala in posojilodajalci dosežejo donos na svoj kapital, ob tem pa pazi, da podjetja ne izkoriščajo svojega monopolnega položaja v škodo kupcev. Zgodovinski donos na investirani kapital AWK je bil pod negativnim vplivom prepovedi zviševanja cen storitev na reguliranem delu poslovanja in slabega donosa, povezanega s hitrim nakupom in prodajo v poslu z RWE. V prihodnje lahko pričakujemo, da bo dogovor z regulatorjem zagotovil donos, ki bo trajno nad stroški kapitala AWK. Ker poslujejo v 16 zveznih državah, slabše poslovanje v posamezni izmed njih ne bi smelo preveč vplivati na celoten rezultat.

Večina investicij AWK je usmerjena v regulirani segment. Ni pričakovati večjih sprememb regulative pri zagotavljanju preskrbe z vodo v ZDA. Od leta 2008 so njihovi odnosi z regulatorjem dobri in se še izboljšujejo. Zato je dokaj realno pričakovati, da bo regulator dovolil AWK postopno zviševanje cen. To je dokaj verjeten scenarij, saj sta plinsko in električno področje z vidika investitorjev zdaj v precej boljšem položaju – dosegajo večji donos na investirani kapital kot tisti iz področja preskrbe z vodo.

Od leta 2008, ko so imeli prvo javno ponudbo delnic, je AWK povečeval svoje dobičke po več kot deset odstotkov na leto in s tem občutno presegel večino konkurence. Posledica takšne rasti dobičkov je bila tudi več kot 400-odstotna rast vrednosti delnice. Rast dobičkov je bila posledica izboljšanja regulatornih okvirov in povečanja učinkovitosti, tako poslovne kot na področju vzdrževanja. V prihodnjih letih lahko pričakujemo upočasnitev rasti na malo manj kot deset odstotkov. S tem bodo še vedno nad večino konkurence.
AWK je začel pospešeno poviševati dividendo. V zadnjih treh letih je ta rast znašala deset odstotkov. Srednjeročno lahko pričakujemo nadaljevanje tako visoke dividende, saj zdaj namenijo za njihovo izplačilo le 53 odstotkov dobička, ustvarjenega leta 2017. V AWK je zelo verjetno, da bodo lahko še kar nekaj let povečevali dividendo hitreje od rasti dobička.

Konec leta 2017 je uprava znižala napovedi rasti nereguliranih aktivnosti. Prej so pričakovali, da bodo do leta 2021 dosegli 15 odstotkov celotnega dobička AWK, zdaj pa menijo, da bodo do leta 2022 v teh dejavnostih dosegli deset odstotkov celotnega dobička.

Komentarji: