Dobavitelj avtomobilskih čipov: Pomanjkanje bo tudi leta 2022

Proizvajalci čipov investirajo v povečanje zmogljivosti, a jih ovira dolgotrajno pridobivanje proizvodnih strojev.
Fotografija: Pomanjkanje čipov za avtomobilsko industrijo in industrijske stroje bo verjetno trajalo vsaj še naslednje leto, opozarjajo v japonskem dobavitelju avtomobilski industriji Rohm. FOTO: Tadej Regent7Delo
Odpri galerijo
Pomanjkanje čipov za avtomobilsko industrijo in industrijske stroje bo verjetno trajalo vsaj še naslednje leto, opozarjajo v japonskem dobavitelju avtomobilski industriji Rohm. FOTO: Tadej Regent7Delo

Pomanjkanje čipov za avtomobilsko industrijo in industrijske stroje bo verjetno trajalo vsaj še naslednje leto, opozarjajo v japonskem dobavitelju avtomobilski industriji Rohm.

Proizvajalec čipov iz japonskega Kjota, ki med drugim dobavlja Toyoti, Fordu in Hondi, ima težave s pridobivanjem pomembnih materialov in polnimi zmogljivostmi, je za Bloomberg dejal glavni izvršni direktor Isao Matsumoto. Podjetje je začelo povečevati zmogljivosti lani septembra in načrtuje porabiti dodatnih več kot 600 milijonov ameriških dolarjev v sedanjem poslovnem letu, vendar bodo učinki investicije opazni šele kasneje, saj bo potrebnega dalj časa, da dobijo stroje, je dodal.
 

Avtomobilski proizvajalci prekinjajo proizvodnjo


Zaradi pomanjkanja čipov avtomobilski proizvajalci pogosto ustavljajo proizvodnjo, ponudba novih avtomobilov pa ne dohaja povpraševanja.

Za prihodnji teden sta zaustavitev proizvodnje napovedali v švedskem Volvu, ustavili bodo dve tovarni, pa tudi nemški Daimler. Slednji zaradi pomanjkanja čipov s prihodnjim tednom pošilja na čakanje delavce v več tovarnah po Nemčiji in na Madžarskem. Proizvodnjo v bremenski tovarni so že ustavili, delno tudi v tovarni v Sindelfingnu, poroča STA. V Daimlerju ob napovedi niso razkrili števila zaposlenih, na katere bo vplivala zaustavitev proizvodnje. Program nemške vlade podjetjem omogoča, da delavce namesto da jih odpustijo, pošljejo na čakanje z nižjimi plačami. Tega ukrepa so se številni posluževali v času pandemije covida-19.

Komentarji: