Dobiček bank po devetih mesecih za petino manjši

Zaradi enkratnega učinka združitve NKBM in Abanke je dobiček bančnega sistema upadel manj, septembra znova nekaj več posojil podjetjem, ugotavlja BS.
Fotografija: Združitev NKBM in Abanke je enkratno zvišala dobiček bančnega sistema. FOTO: Tadej Regent/Delo 
Odpri galerijo
Združitev NKBM in Abanke je enkratno zvišala dobiček bančnega sistema. FOTO: Tadej Regent/Delo 

Ljubljana – Dobiček bančnega sistema, ustvarjen v prvih devetih mesecih letos, je znašal dobrih 413 milijonov evrov pred davki in je bil za dobrih sto milijonov evrov oziroma za petino nižji kot v istem obdobju lani. Dobiček se je sicer septembra povečal zaradi učinka združitve dveh bank (NKBM in Abanke), sicer bi bil medletno nižji za 60 odstotkov, ugotavljajo v Banki Slovenije.

S poslabšanjem okoliščin poslovanja zaradi pandemije covida-19 so se razmere za ustvarjanje prihodkov bank še poslabšale, povečali so se tudi stroški oslabitev in rezervacij. So pa septembra po mesecih zmanjševanja spet nekoliko porasli vsi večji segmenti kreditiranja – krediti podjetjem so se povečali prvič po marcu letos, in sicer za 33 milijonov evrov, medtem ko krediti gospodinjstvom rastejo od julija. Medletno je rast stanovanjskih posojil znašala 4,3 odstotka, medtem ko se je krčenje potrošniških posojil nadaljevalo, medletni upad je znašal 4,8 odstotka. 

Likvidna sredstva bank so se v omenjenem mesecu povečala; delež nedonosnih izpostavljenosti se je znova znižal. Likvidnostni in kapitalski položaj bančnega sistema ostaja dober, še ugotavljajo v centralni banki. 

Preberite še:

Komentarji: