Dražji bencin, cenejši dizel

Na črpalkah zunaj avtocest se bo opolnoči dizelsko gorivo pocenilo, medtem ko se bo 95-oktanski bencin podražil.
Fotografija: Po dveh zaporednih podražitvah se bo dizelsko gorivo opolnoči tokrat pocenilo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Po dveh zaporednih podražitvah se bo dizelsko gorivo opolnoči tokrat pocenilo. FOTO: Jure Eržen/Delo

V skladu z uredbo, ki ureja najvišje dovoljene cene pogonskih goriv na črpalkah zunaj avtocest, se bo opolnoči pocenilo dizelsko gorivo, medtem ko se bo 95-oktanski bencin podražil.

Za liter dizelskega goriva bo treba opolnoči odšteti 1,718 evra, kar je 5,7 centa manj kot danes. Polnjenje 50-litrskega rezervoarja bo tako jutri cenejše za 2,85 evra. To je sicer prva pocenitev po dveh zaporednih podražitvah. Cenejše bo tudi kurilno olje, kjer bo liter od polnoči stal 1,401 evra.

Se pa bo jutri za 5,2 centra podražil 95-oktanski bencin, tako da bo treba za liter na črpalkah zunaj avtocest odšteti 1,482 evra. Polnjenje rezervoarja bo s tem dražje za 2,6 evra.

Osnova za določitev najvišjih dovoljenih cen goriv je povprečna borzna cena naftnega derivata v zadnjih dveh tednih. Na to ceno se nato doda vkalkulirana marža trgovcev in davščine.

Do spremenjenih cen prihaja v času, ko je cena surove nafte vrste brent blizu najvišjih vrednosti v zadnjem mesecu. Danes se je sicer pocenila za pol odstotka, a je z 98 dolarji za sod še vedno tik pod trimestno vrednostjo. Cena nafte brent je pod sto dolarjev zdrsnila konec avgusta.

Komentarji: