DUTB lani ustvarila 228 milijonov prilivov in skoraj 58 milijonov dobička

Slaba banka je v petih letih s prodajo premoženja in poplačili iz upravljanja terjatev ustvarila za prek 1,5 milijarde prilivov.
Fotografija: Slaba banka je v 2018, ko jo je še vodil glavni izvršni direktor Imre Baloh - odstopil je sredi lanskega decembra, po aferi s preprodajo zemljišča v Logatcu - kar dobičkonosno poslovala. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Slaba banka je v 2018, ko jo je še vodil glavni izvršni direktor Imre Baloh - odstopil je sredi lanskega decembra, po aferi s preprodajo zemljišča v Logatcu - kar dobičkonosno poslovala. Foto Tomi Lombar

Ljubljana -  Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lani s prodajo sredstev in poplačili iz upravljanja terjatev ustvarila za  228 milijonov evrov prilivov, kar predstavlja dobrih 11 odstotkov prenosne vrednosti vseh sredstev. V petih letih od prenosa prvih sredstev je DUTB skupaj stvarila že več kot 1,5 milijarde evrov prilivov, izhaja iz njenega revidiranega letnega poročila  za leto 2018. 

Z opravljenimi transakcijami je slaba banka lani ustvarila za 57,7 milijona evrov dobička po davkih, s tem se je kapital družbe povečal  na 199,9 milijonov evrov, povprečna letna donosnost vloženega kapitala s popravki pa je znašala 28,9  odstotka, kar je precej nad zahtevano mejo 8,0 odstotkov, je zapisano na spletnih straneh ljubljanske borze.

S prodajo sredstev se je bilančna vsota DUTB znižala za dobrih 13 odstotkov. V okviru skupne likvidacije portfeljev se je najbolj znižal portfelj terjatev, sledila sta mu portfelja lastniških naložb in nepremičnin. Na obseg nepremičninskega portfelja so poleg prodaj nepremičnin vplivali prevzemi nepremičnin v lastništvo, DUTB je pri tem ustvarila 14,7 milijona evrov razlike v ceni pri nadaljnjih prodajah prevzetih nepremičnin v letu 2018.

Slabi banki, ki mora zaključiti poslovanje do konca leta 2022, je prodaja sredstev tudi omogočila, da je lani poleg rednih obrokov posojil po amortizacijskih načrtih v višini 153,3 milijona evrov, predčasno odplačala še za 28,3 milijona evrov glavnic prejetih bančnih posojil, so še sporočili iz DUTB.

Komentarji: