Elan prodan skladu KJK

Proizvajalec smuči in jadrnic ima novega lastnika
Fotografija: Proizvodnja smuči v Elanu,Begunje Slovenija 20.12.2016 [Elan,smuči,proizvodnja] Foto Roman Šipić/delo
Odpri galerijo
Proizvodnja smuči v Elanu,Begunje Slovenija 20.12.2016 [Elan,smuči,proizvodnja] Foto Roman Šipić/delo

Družbeniki skupine Elan, v lastništvu in upravljanju VR Capital iz Londona, so podpisali pogodbo o prodaji in prenosu 100 odstotnega poslovnega deleža Elan s podjetjem, ki je v lastništvu sklada KJK Fund III iz Luksemburga ter v upravljanju KJK Management SA (“KJK”), so sporočili iz Elana. Matično podjetje Elan (ukvarja se s smučmi, jadrnicami in veternicami) ima v lasti 80 - odstotni delež Elan Inventa, družbe, ki se ukvarja s športno opremo.
 

Kdo je kupec


Sklad KJK prek svojih hčerinskih družb kupuje industrijska podjetja v regiji. Naložbe prestrukturira in jih proda naprej. Me drugimi so kupili Iskro ISD, proizvajalca kovinskih izdelkov in družbo Kovinoplastika Lož, ki se ukvarja s kovinskimi izdelki in polizdelki, v portfelju imajo med drugim kuhinjska korita iz nerjaveče pločevine. So solastniki pekarne Don Don in lastniki podjetja Tomplast. Pred časom so se zanimali za nakup Mariborske Livarne in drugih podjetij.


Ozadje posla


VR Capital je postal lastnik skupine Elan leta 2015, ko je investicijska banka Merrill Lynch International kupila terjatve do svežnja podjetij Elan, ACH, Polzela in Adria Airways. Večino terjatev je prodala VR Capital, ta pa se je začel ukvarjati s prestrukturiranjem Elana, v podjetje so vložili več milijonov evrov. Aprila letos so se lastniki lotili prodaje Elana, proces pa je doživljal vzpone in padce, hčerinskega podjetja Inventa denimo, niso mogli prodati samostojno.

Freitag & Co., s sedežem v Frankfurtu in Bostonu, je bil glavni svetovalec za prodajo na strani družbenikov. Transakcija bo po pričakovanjih zaključena v sredini leta 2019, po odobritvi agencije za varstvo konkurence.

Komentarji: