Ena prvih žrtev ameriške carinske vojne prihaja iz ZDA

Harley Davidson bo del svoje izvozne proizvodnje motociklov preselil v tujino
Fotografija: Vodilni proizvajalec težkih motorjev bo proizvodnjo selil iz ZDA. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vodilni proizvajalec težkih motorjev bo proizvodnjo selil iz ZDA. FOTO: AFP

Ameriški proizvajalec motornih koles se je odločil preseliti del proizvodnje iz ZDA v tujino. Za selitev se je odločil, ker je EU povečala carine za ameriška motorna kolesa v odgovor na carine, ki so jih ZDA uvedle za evropsko jeklo in aluminij.

Proizvajalca motornih koles Harley-Davidson so na začetku prejšnjega stoletja v ameriški zvezni državi Wisconsin ustanovili William Harley in trije bratje Davidson, ki so do leta 1920 že upravljali največje podjetje za proizvodnjo motornih koles na svetu. V svoji zgodovini je Harley-Davidson velikokrat zamenjal lastnika in bil večkrat tarča kritik o zmanjšanju kakovosti svojih izdelkov, vendar še vedno velja za enega največjih
proizvajalcev težkih motornih koles na svetu, njegovi kupci pa veljajo za zelo zveste. V Harley-Davidsonu je lani 5800 zaposlenih izdelalo več kot 240.000 motornih koles, podjetje je imelo 5,6 milijarde prihodkov in 522 milijonov čistega dobička. Družba izdeluje svoja motorna kolesa v ZDA, Braziliji, Indiji in na Tajskem ter jih prodaja po vsem svetu.

Evropska unija je takoj za ameriškim trgom drugi najpomembnejši trg za Harley-Davidson, ki je lani v EU prodal skoraj 40.000 novih motornih koles oziroma približno 16,5 odstotka vseh svojih motornih koles. Kljub dobremu poslovanju se je podjetje pred kratkim znašlo v težavah, potem ko je EU za 25 odstotkov povečala carine za več ameriških izdelkov v odgovor na carine, ki so jih ZDA uvedle za evropsko jeklo in aluminij. EU je med drugim povečala carine za ameriška motorna kolesa, oblačila iz džinsa in nekatere poljedelske izdelke.

Prejšnji teden so iz Harley-Davidsona sporočili, da bodo zaradi carin, ki jih je EU uvedla za ameriška motorna kolesa, preselili del svoje proizvodnje iz ZDA. Njihove tovarne v Indiji, Braziliji in na Tajskem bodo povečale proizvodnjo, da bi se v podjetju izognili plačilu evropskih carin v vrednosti do 100 milijonov dolarjev. V prihodnjih mesecih, še preden bo Harley-Davidson dokončno preselil del proizvodnje, bo zaradi carin predvidoma izgubil od 30 do 45 milijonov dolarjev, nato bo za selitev namenil dodatne naložbe in predvidoma v letu in pol preselil proizvodnjo.

Harley-Davidson je prvo ameriško podjetje, ki bo zmanjšalo domačo proizvodnjo zaradi carin, ki jih je EU uvedla za ameriške izdelke, delnice Harley-Davidsona pa so takoj po objavi novice izgubile šest odstotkov svoje vrednosti.

Komentarji: