Eti bo likvidiral slovaško hčer

Skupina Eti: zaradi nerentabilnosti ob 130 delovnih mest; večina proizvodnje s Slovaške na Poljsko, prodajniki na Češko.
 
Fotografija: Proizvodnjo v Etiju bo treba bolj učinkovito racionalizirati. FOTO:  Polona Malovrh/delo/
Odpri galerijo
Proizvodnjo v Etiju bo treba bolj učinkovito racionalizirati. FOTO:  Polona Malovrh/delo/

Zagorje– Izlaški Eti bo do konca leta likvidiral slovaško hčerinsko družbo Eti Elb s 143 zaposlenimi. To bo prva iz dvanajsterice hčera v tujini, ki jo bodo »keramiki« zaprli zaradi nerentabilnosti. Te dni že selijo opremo v sestrsko družbo na Poljsko. Proizvodnjo bodo povsem opustili do julija, prodajni oddelek z osmimi ljudmi pa pridružili češkemu Etiju Elektroelementu CZ.

Opustitev proizvodnje na Slovaškem, kjer je skupina Eti proizvajala nekatere tipe talilnih vložkov in podnožij varovalk ter kovinske polizdelke, je prvi radikalni rez v proizvodnjo, odkar je Eti pred dobrim letom in pol pristal v tuji lasti. Za 27,5 milijona evrov so ga prevzele štiri avstrijske družine, združene v nizozemskem Fuseju. Vendar likvidacija slovaške hčere ni v povezavi s tujim prevzemom, kot se morda zdi na prvi pogled, temveč je posledica dolgoletnega poslovanja na meji rentabilnosti oziroma kakšno leto celo negativnega poslovanja, zagotavlja Tomaž Berginc, generalni direktor Etija.

Proizvodnjo v Etiju bo treba bolj učinkovito racionalizirati. FOTO:  Polona Malovrh/delo/
Proizvodnjo v Etiju bo treba bolj učinkovito racionalizirati. FOTO:  Polona Malovrh/delo/


Analiza proizvodnih lokacij

Lani so v skupini Eti skupaj z zunanjimi svetovalci opravili temeljito analizo proizvodnih lokacij. »Na podlagi rezultatov smo se odločili, da bo treba proizvodnjo bolj učinkovito koncentrirati, kar seveda pomeni zmanjšanje števila proizvodnih lokacij,« pojasnjuje Berginc. Pomembno je, dodaja, da slovaško podjetje ne bo končalo v stečaju, temveč v likvidaciji in da bodo prav vse obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev izpolnili v celoti in pravočasno. Večino proizvodnje bodo preselili v poljsko hčerinsko podjetje Eti Polam, ki velja za najbolj donosno med Etijevimi tujimi hčerinskimi družbami, določen del v matično podjetje na Izlakah, manjši del pa bodo prepustili poslovnim partnerjem v Sloveniji in Srbiji.

Drugih 11 hčerinskih podjetij iz skupine in domači Proplast poslujejo pozitivno. Eti je po zgodovinskem »preskoku«, ko je v 2016 prebil mejo 100 milijonov evrov prihodkov, lani z 2000 zaposlenimi ustvaril 118 milijonov evrov prometa; temu primerna je bila tudi rast dobička – štiri milijone evrov. Letošnji plan prihodkov so postavili pri 124,6 milijona evrov, dobička pa pri petih milijonih evrov. Tujci doslej v dobiček niso posegali, ampak so prižgali zeleno luč 20-milijonskim investicijam letos in prihodnje leto. Velik del jih bo odpadel prav na poljski Eti Polam, kjer bodo postavili avtomatsko linijo za stikalno tehniko in skladišče.

Poljski trg, kamor so Izlačani vstopili pred 20 leti, je že dalj časa njihov največji trg. Na njem so lani ustvarili slabo petino ali 22,6 milijona evrov prometa, skupaj z litovsko hčerjo pa šteje dobrih 400 ljudi.

 

Komentarji: