EU slavi uspešnost pogajanj, ZDA bolj zadržane

Znatno povečanje uvoza ameriškega utekočinjenega plina in soje v EU ni popolnoma zadovoljilo Trumpove administracije.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker med njunim srečanjem julija lani. Foto REUTERS/Joshua Roberts
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker med njunim srečanjem julija lani. Foto REUTERS/Joshua Roberts

Leto dni po srečanju predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Washingtonu je evropska komisija v odhajanju objavila poročilo o napredku trgovinskih pogajanj med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, v katerem ocenjuje, da se lanski dogovori uspešno uresničujejo.

»Evropska unija uresničuje tisto, o čemer sva se s predsednikom Trumpom dogovorila pred letom dni,« je objavo poročila komentiral Jean-Claude Juncker. Poudaril je, da si EU pri vprašanju čezatlantske trgovine želi doseči »win-win« situacijo, ki bo ugajala tako Uniji kot ZDA.
 

Največja uvoznica ameriškega plina


V sporočilu za javnost je komisija poudarila, da je EU znatno povečala uvoz ameriškega utekočinjenega plina, po navedbah komisije za kar 367 odstotkov v primerjavi z letom poprej. V letu 2019 je kar tretjina vsega izvoženega ameriškega plina odšla v države osemindvajseterice.

Še eno področje, na katerem so se gospodarske vezi močno okrepile, je bila trgovina s sojo. Med julijem 2018 in junijem 2019 se je uvoz te iz ZDA v EU povečal za skoraj 100 odstotkov, je v poročilu zapisala komisija. Napredek je bil dosežen tudi na področju standardov in regulativ ter farmacevtskih izdelkov.
 

Poziv k ukinitvi carin


Evropska komisija poudarja, da si EU še vedno prizadeva za ukinitev ameriških carin na uvoz jekla in aluminija iz osemindvajseterice. Ukinitev teh bi koristila tudi ZDA, opozarja komisija, saj bi lahko ameriški proizvajalci na ta način kupovali cenejše izdelke.  

Ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland med obiskov v Ljubljani. Foto Leon Vidic/Delo
Ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland med obiskov v Ljubljani. Foto Leon Vidic/Delo


Napredek v trgovinskih pogajanjih z EU, zlasti pri vprašanju utekočinjenega plina in soje, je junija v intervjuju za Delo potrdil tudi ameriški veleposlanik v EU Gordon Sondland, a hkrati opozoril, da so se pogajanja pri večini ostalih pomembnih vprašanj znašla na mrtvi točki, zaradi česar bosta morali obe strani izbrati drugačen pristop k reševanju obstoječih težav.

»Pri skladnosti, standardih, avtomobilskih carinah in veliko drugih stvareh nismo dosegli dogovora, zato bosta obe strani morali razmisliti o tem, kako ta vprašanja drugače uokviriti, zato da bomo lahko dosegli dogovor,« je ameriško stališče pojasnil Sondland.

Komentarji: