Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Furs poziva k vpisu lastništva

Finančna uprava danes začenja z akcijo opozarjanja podjetij, da vpišejo svoje dejanske lastnike v register dejanskih lastnikov.
Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo
28. 5. 2019 | 13:57
28. 5. 2019 | 14:09
2:10
Podjetja morajo po zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma prijaviti podatke o svojem dejanskem lastniku v Register dejanskih lastnikov (RDL). Finančna uprava, podjetja opozarja, da bodo tisti, ki tega niso storili do sredine junija prejeli poziv Finančne uprave (Furs).
 
Na Fursu namreč ugotavljajo, da številni subjekti še niso opravili vpisa v register dejanskih lastnikov. To bodo morali izvršiti v 30 dneh od prejema poziva. Prvi sklop pozivov bo podjetjem v eDavke vročen že danes, nato bodo pozivi sledili še do konca junija. »Podjetja, ki bodo dolžnost vpisa opravila v roku, ne bodo sankcionirana, sicer pa velja, da se kršitev dolžnosti vpisa v register dejanskih lastnikov lahko sankcionira z globo od 6.000 do 60.000 evrov za pravno osebo in z globo od 400 do 2.000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe,« opozarjajo na Fursu.


Register brez učinka

 
Vpogled v register dejanskih lastnikov je na Ajpesu mogoč od začetka lanskega leta. A kot smo že razkrili v Delu, pregled predloženih podatkov kaže, da je register le še ena administrativna ovira brez pravega učinka in posledic: Kdor ima namen skriti lastništvo, bo namreč lahko počel še naprej, kar se je potrdilo tudi v praksi.

Namen vpisa je bilo zagotavljanje transparentnosti lastniških struktur poslovnih subjektov in onemogočanje zlorab za pranje denarja in financiranje terorizma. V nadaljevanju pa naj bi omogočil tudi izmenjavo s primerljivimi registri v Evropski uniji. Dejanski lastnik je lahko le fizična oseba. In sicer je to fizična oseba, ki je končni lastnik poslovnega subjekta, ga nadzira ali kako drugače obvladuje, ali fizična oseba, v imenu katere se izvaja transakcija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine