Gorjup: Želimo vlado v doglednem času, ki bo sposobna sprejemati odločitve

Odzivi iz gospodarstva o izidu volitev.
Fotografija: Boštjan Gorjup. Foto Brane Piano
Odpri galerijo
Boštjan Gorjup. Foto Brane Piano

Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije

Želimo si, da bi se vlada sestavila v doglednem času, ki bo sposobna sprejemati odločitve glede na prihodnje dogodke. Ocenjujemo, da se po letih konjunkture v naši glavni zunanjetrgovinski partnerici Nemčiji v kratkem nakazujejo znaki recesije, kar bo vplivalo tudi na našo gospodarsko rast. Želeli bi si, da bomo znali s primerno sestavo vlade odgovoriti na te izzive.

Ivo Boscarol, direktor Pipistrela

Devet strank v državnem zboru bo otežilo sestavo in učinkovito vodenje vlade. Država se bo spet peljala sama – ne glede na to, kdo naj bi jo vodil. Slepili se bomo s tem, da imamo delujočo vlado, saj bodo stranke zastopale svoje interese namesto skupnih nacionalnih. Podobno se dogaja v Evropi, kjer vsaka država gleda le na svoj interes, sebe pa slepimo, da živimo v združeni Evropi. Velika koalicija v Sloveniji? Imam zelo rad znanstveno fantastiko in pravljice, a pri določenih zadevah sem realist. Velika koalicija lahko deluje pri ljudeh, ki znajo iti preko zamer. Po tistem kar sem videl in slišal na soočenjih, mislim da to ni možno.

Žalostno, da ima večina strank za ključni program onemogočitev konkurenčne stranke namesto rešitev, kako bi naredili pogoje, da bi lahko proračunsko vrečo učinkovito polnili in posledično iz nje črpali dovolj za javne potrebe, brez da nam v tujino bežijo podjetja in najboljši kadri. Še bolj bi obremenili 200.000 zaposlenih v podjetjih, ki ustvarjajo dobiček in dejansko polnijo proračun, a žal to ne bo dovolj, spet se nam obeta brezumno zadolževanje. Nekaterim politikom ne bo treba več po instrukcije v Venezuelo, saj jo bomo kmalu imeli tu.

Andrej Mate, predsednik upravnega odbora Inlesa

Z vidika gospodarstva in celotne države so ti rezultati zelo neugodni, ker bo koalicijo zelo težko sestaviti. Z vidika gospodarstva bi bilo najbolje, da bi se sestavila koalicija s SDS, tudi če ne bi bil predsednik vlade Janez Janša, kar bo težko. Če bodo vlado sestavljale leve stranke, bo moralo biti šest strank. Že zdaj v vladi treh strank je prihajalo do velikih nesoglasij. Te stranke imajo izjemno različne programe, ki jih bo težko uskladiti in potem tudi izvesti ukrepe. Če bodo sestavili vlado, bo SDS zelo močna opozicija. Bojim se, da pri odločanju v parlamente leve stranke ne bodo enotne in bodo rabili tudi kakšen glas opozicije, zato bodo ukrepi blokirani. Realno je, da vlada levih strank ne bo končala mandata in bodo predčasne volitve.

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice

Pričakujemo čim prejšnje oblikovanje vlade, ki bo delovala v dobrobit malega gospodarstva. Za nas obrtnike in podjetnike je ključno to, da bo nova vlada odpravila birokratske ovire, ki otežujejo naše poslovanje in zmanjšujejo našo konkurenčnost. Ključna je tudi zdravstvena reforma z rešitvijo problema regresnih zahtevkov ter reforma trga dela. Malo gospodarstvo, ki predstavlja več kot 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva, si zasluži svojega resornega ministra. V minulih letih je bilo malo gospodarstvo žal prevečkrat preslišano.
 

Komentarji: