Gospodarsko razpoloženje se je v februarju poslabšalo

Na mesečni in letni ravni se slabšajo predvsem kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, v primerjavi z lani boljša klima le v storitvenih dejavnostih.
Fotografija: Na gospodarskem nebu je letos nekaj več oblakov kot lani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Na gospodarskem nebu je letos nekaj več oblakov kot lani. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Gospodarska klima se je v februarju 2019 poslabšala tako na mesečni kot na letni ravni: na mesečni za 3,1 odstotne točke, na letni pa za 5,3 odstotne točke, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs).

V februarju so se poslabšali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za dve odstotni točki), med potrošniki (za 0,5 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 0,5 odstotne točke) ter v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu pa na mesečno spremembo gospodarske klime ni vplival. 

Tudi na letni ravni se je gospodarska klima poslabšala predvsem zaradi znižanja kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 4,1 odstotne točke), negativno so vplivali še kazalniki zaupanja med potrošniki (nižji za eno odstotno točko), v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Pozitiven in višji za 0,2 odstotne točke je bil le vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih.
 

Komentarji: