Hrvaški varuh konkurence se je lotil Coca-Cole

Sum zlorabe prevladujočega položaja je hrvaški Coca-Coli nakopal postopek tamkajšnjega varuha konkurence.
Fotografija: FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Mike Blake/Reuters

Ljubljana – Hrvaška agencija za varstvo konkurence (AZTN) je po uradni dolžnosti sprožila postopek, v katerem bodo poskušali dokazati sum, da je zagrebški dobavitelj pijač Coca-Cola HBC Hrvatska kršil zakon o zaščiti tržne konkurence.

Sum zlorabe prevladujočega položaja si je hrvaška podružnica multinacionalke Coca-Cola nakopala s pogodbami, s katerimi svoje kupce zavezuje, da brezalkoholne pijače kupujejo izključno pri njih.

AZTN je med raziskovanjem stanja na trgu distribucije bezalkoholnih pijač hrvaškim hotelom, restavracijam in kavarnam naletela na pogodbo enega od kupcev, ki se je zavezal, da bo vse sadne sokove, ledene čaje, energetske pijače in mineralne vode kupoval pri Coca-Coli, v stalni ponudbi pa da bodo imeli celotno ponudbo pijač in novih izdelkov te multinacionalke.

AZTN je ugotovil tudi, da je Coca-Cola Hrvatska podobne pogodbe sklenila tudi z drugimi kupci na ozemlju Hrvaške. »Ker se Coca-Cola v večini gostinskih obratov pojavlja kot neizogiben trgovski partner, brez pijače pod istoimensko blagovno znamko na zalogi ni mogoče peljati gostinskega posla. Zato zavezovanje kupcev k izključni nabavi drugih izdelkov tega podjetja nakazuje na možnost postavljanja kupcev v neugoden položaj glede na konkurenco,« so zapisali v pojasnilu AZTN.

Ker Coca-Cola Hrvatska v številnih gostinskih obratih na Hrvaškem predstavlja neizogibnega partnerja, je zahteve po obveznosti za izključno nabavo pijač mogoče razumeti kot indic, ki je podlaga za postopek ugotavljanja prepovedanega sporazuma.

AZTN je zato sprožila postopek ugotavljanja kršenja pravil tržne konkurence zgolj proti družbi Coca-Cola Hrvatska, kar pa ne pomeni, da so tudi dejansko bila kršena pravila za varovanje konkurence na trgu. V postopku bodo poskušali  ugotoviti vsa relevantna dejstva in šele na podlagi končno ugotovljenih dejstev bodo lahko sprejeli odločitev o dejanskih kršitvah.

Komentarji: