Za izkoriščanje ukrajinskih delavcev izrekli 40.000 evrov globe

Podjetje Alumero je najemalo ukrajinske delavce prek posrednikov, ne da bi preverili zakonitost dokumentov o njihovi napotitvi.
Fotografija: Med nadzorom so inšpektorji izvedeli tudi, da naj bi tuji delavci delali dnevno po 12 ur in več. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Med nadzorom so inšpektorji izvedeli tudi, da naj bi tuji delavci delali dnevno po 12 ur in več. FOTO: Jure Eržen/Delo

Inšpektorat za delo je pred kratkim odkril nov primer izkoriščanja tujih delavcev v podjetju Alumero iz Slovenske Bistrice, ki je najemalo ukrajinske delavce prek posrednikov, ne da bi preverili zakonitost dokumentov o njihovi napotitvi. Inšpektorji so pri tem izdali za 40.000 evrov glob.

image_alt
Vse več beguncev iz Ukrajine išče delo v Sloveniji

Podjetje Alumero je po navedbah inšpektorata marca letos sprejelo 28 ukrajinskih delavcev od dveh posredniških podjetij, in sicer od Askar Slo in Prana, ki sploh nista bili licencirani kot agenciji za posredovanje delavcev. Inšpektorji so odkrili, da so bili delavci napoteni k uporabniku Alumero brez ustreznih dovoljenj in vpisov v register. Inšpektorat je takoj ukrepal in izdal prepovedni odločbi posredniškima podjetjema, kar pomeni, da jima je prepovedal nadaljnje posredovanje delovne sile, dokler ne odpravita nepravilnosti in uredita vpisa v register posredovalcev delovne sile.

Globe za vsa tri podjetja

Iz inšpektorata so poročili, da so v skladu z ugotovljenimi kršitvami inšpektorji izrekli globe za vsa vključena podjetja in njihove odgovorne osebe v skupni vrednosti skoraj 40.000 evrov, ki so tudi že pravnomočne in poravnane. Podjetjema za obdelavo kovin Askar Slo in Prana so inšpektorji izrekli vsakemu po 11.251 evrov globe zaradi opravljanja dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku brez ustrezne licence in vpisa v register. Podjetje Alumero pa je prejelo globo v višini 10.000 evrov, saj je sprejelo delavce od podjetij, ki nista imeli ustreznih dovoljenj oziroma nista bili vpisani v register. Prav tako so bile s po 2000 evri oglobljene odgovorne osebe vseh treh podjetjih.

Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice za delo Katja Čoh Kragolnik napoveduje, da bodo izkoreninili izkoriščanje delavcev. FOTO: Inšpektorat za delo
Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice za delo Katja Čoh Kragolnik napoveduje, da bodo izkoreninili izkoriščanje delavcev. FOTO: Inšpektorat za delo

Med nadzorom so inšpektorji izvedeli tudi, da so menda tuji delavci delali dnevno po 12 ur in več, so sporočili iz inšpektorata. Poleg tega so bili tudi obravnavani drugače kot delavci, ki so pri njem zaposleni, saj niso uporabljali skupnih prostorov za malico, občasno sploh niso smeli iti na kosilo. Inšpektorji konkretnih podatkov o opravljenih urah niso mogli dobiti, saj posredniški podjetji nista vodili evidenc delovnega časa, iz katerih bi bili razvidni prihodi in odhodi na delo in z dela. Podobno kot v primeru Stominus pa so tudi v tem primeru inšpektorji neuradno po nadzoru izvedeli, da so posredovani delavci po opravljenem inšpekcijskem nadzoru začeli delati tako kot delavci, zaposleni neposredno pri Alumero – torej ose ur na dan in 40 ur na teden.

Nesprejemljiva praksa

Primer je le eden izmed mnogih, ki jih je inšpektorat za delo v letošnjem letu odkril ter sankcioniral. »Podjetje Alumero je jasen primer izkoriščanja tujih delavcev, kar je nesprejemljivo. Na Inšpektoratu za delo bomo s trdim in vztrajnim delom postopoma ter učinkovito izkoreninili tovrstne prakse. Pri tem pozivam vse delavce, da če prepoznajo podobne primere izkoriščanja ali pa imajo informacije o kršitvah delovnih pravic, naj to čim prej prijavijo na inšpektorat, saj je njihovo sodelovanje ključno pri uspešnem vodenju inšpekcijskih postopkov,« je pri tem dejala vršilka dolžnosti glavne inšpektorice za delo Katja Čoh Kragolnik.

Komentarji: