Ivo Boscarol 40 zaposlenih seli iz Slovenije v Italijo

Ivo Boscarol se umika iz slovenski medijev.
Fotografija: Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel, v Ajdovščini.
Odpri galerijo
Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel, v Ajdovščini.

Ajdovščina – Ustanovitelj ajdovskega Pipistrela Ivo Boscarol, ki je že večkrat napovedal selitev proizvodnje iz države, je v zadnjem javnem nastopu, ki ga je imel konec tedna na povabilo Inštituta za mladinsko politiko občine Ajdovščina, napovedal, da bo podjetje že ta teden preselilo 40 zaposlenih iz Ajdovščine v Gorico.

Boscarol je na pogovornem večeru dejal, da se bo to zgodilo ob načrtih o vključitvi kapitalskih dobičkov v dohodninsko osnovo, ki je zapisana v koalicijskem sporazumu manjšinske vlade, in zaradi groženj podjetnikom z nacionalizacijo, ki jih je izrekel poslanec Levice Miha Kordiš.
 

V Italiji ne bo več zgolj sestavljanlnica


»S prihodnjim tednom bomo v Gorico že preselili proizvodnjo večine modelov letal in prezaposlili 40 delavcev iz Ajdovščine, do konca leta pa bo tam že več kot 50 zaposlenih. Za zdaj selimo samo proizvodnjo. O morebitni selitvi razvoja zdaj ne bi rad dajal komentarjev. Ne nameravam pa čakati, da me nacionalizirajo,« je za STA povedal Boscarol.

{embed_iframe}https://services.delo.si/enovice/prijava/{/embed_iframe}

Ker teh groženj ni obsodil nobeden od visokih politikov, Boscarol razume grožnje kot usklajeno politično akcijo, ki se bo prej ali slej zgodila. Boscarol je tako v pogovornem večeru kot tudi v izjavi po njem večkrat poudaril, da je bil to njegov zadnji javni nastop v Sloveniji in da se niti v medijih ne bo več pojavljal, saj »je škoda moje energije, da bi prepričeval prepričane«.

Pipistrel v Gorici že gradi drugi del proizvodne hale za ultralahka letala. Poleti so objekt pokrili, pripravljajo se na izdelavo tlakov, proti koncu prihodnjega leta pa bo hala končana. Ko bo v funkciji še drugi del hale, bo v Gorici zaposlenih 200 delavcev. Celotna investicija bo stala 3,2 milijona evrov.


Dodatna hala v Gorici že raste


V prvi hali na letališču v Gorici, ki se razprostira na 6000 kvadratnih metrih, so delo začeli že junija lani. Tam je imel Pipistrel doslej le končno montažo, testno letenje oziroma preizkušanje novih letal v zraku in nato odpremo končnim kupcem. Druga hala bo podjetju zagotavljala dodatnih 4000 kvadratnih metrov prostora in s tem možnost proizvodnih prostorov.
 

Projekt na Kitajskem


Ivo Boscarol in njegovi kitajski partnerji so aprila v kitajskem Jurongu postavili temeljni kamen za tovarno Pipistrelovih letal. Ta bo del širšega projekta, ki vključuje kompleks z letališčem, letalsko šolo, luksuznimi vilami, stanovanji in nakupovalnim središčem. Iz tovarne bo na kitajsko nebo odletelo do 800 letal na leto. »Na Kitajskem greš v veliko zgodbo ali pa te tam ni,« je ob polaganju temeljnega kamna poudaril prvi človek Pipistrela Ivo Boscarol.

Preberite še:

Komentarji: