Junija v Uniji že več kot 15 milijonov ljudi brez dela

Po podatkih Eurostata se je stopnja brezposelnosti zvišala tako v Uniji kot v evrskem območju, Slovenija pa je še med državami z nižjo brezposelnostjo.
Fotografija: Kljub rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije se je junija brezposelnost v Evropi povečala. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Kljub rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije se je junija brezposelnost v Evropi povečala. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – V juniju je sicer večina evropskih držav razrahljala ukrepe za zajezitev epidemije covida-19, kljub temu pa se je zvišala stopnja brezposelnosti tako v evrskem območju kot v celotni Uniji, ugotavlja Eurostat. V državah z evrom se je kazalnik brezposelnosti zvišal s 7,7 na 7,8 odstotka oziroma za 203.000, v celotni EU pa s sedem na 7,1 odstotka oziroma za 281.000.

Skupaj je bilo prejšnji mesec v Uniji že več kot 15 milijonov brezposelnih, a med državami so velike razlike. Daleč največjo krizo v zaposlovanju ima Španija, kjer je stopnja brezposelnosti kar 15,6-odstotna, sledita pa Latvija in Italija s približno desetimi odstotki.

Slovenija je junija po podatkih Eurostata imela razmeroma nizko, 4,8-odstotno stopnjo brezposelnosti. Najboljše razmere na področju zaposlenosti sta še naprej imeli Češka in Poljska, kjer je sezonsko prilagojena stopnja brezposelnosti znašala le 2,3 oziroma tri odstotke.

Komentarji: