Kdo se obnaša hinavsko – EU ali ZDA?

EU je uvedla višje carine na del ameriškega uvoza, med drugim na motorje Harley-Davidson, burbon, kavbojke, pomarančni sok in drugo.
Fotografija: Harley Davidson bo proizvodnjo za evropski trg preselil izven ZDA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Harley Davidson bo proizvodnjo za evropski trg preselil izven ZDA. FOTO: Reuters

Washington – Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer se je razburjal zaradi povračilnih ukrepov EU, Kitajske in drugih držav sveta na carine, ki jih uvaja predsednik ZDA Donald Trump, in zagotovil, da bodo ZDA sprejele vse potrebne ukrepe za zaščito svojih interesov.

Dan po tem, ko je legendarni proizvajalec ameriških motorjev Harley-Davidson zaradi Trumpovih carin preselil del proizvodnje na tuje, je Lighthizer zatrdil, da ni nobene pravne podlage za odgovor EU na Trumpove carine na jeklo in aluminij. EU je uvedla višje carine na del ameriškega uvoza, med drugim na motorje Harley-Davidson, burbon, kavbojke, pomarančni sok in drugo.

Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer (desno) se je razburjal zaradi povračilnih ukrepov EU. FOTO: Reuters
Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer (desno) se je razburjal zaradi povračilnih ukrepov EU. FOTO: Reuters

 

Lighthizer: Svetovni trgovinski sistem je hinavski


Lighthizer je izjavil, da države, ki uvajajo ukrepe proti ZDA, lažno trdijo, da so ameriške carine na jeklo in aluminij sprejete zaradi zaščite ameriških proizvajalcev pred uvozom. Carine so menda uvedene zaradi nacionalne varnosti, kar pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO) dovoljujejo. Lighthizer zato meni, da so povračilne carine tujine popolnoma hinavske, kot je tudi hinavski svetovni trgovinski sistem.EU, Kitajsko in druge države je obtožil zanemarjanja pravil WTO, ker jim tako pač menda ustreza. Lighthizer ni povedal, kaj nameravajo ZDA storiti proti tem »hinavskim« ukrepom, ki ne bi bili nikoli sprejeti, če Trump ne bi povišal carine na jeklo in aluminij.


 

Harley-Davidsonu grozijo novi davki


Trump se je do torka hvalil s Harley-Davidsonom, zdaj pa podjetju grozi z neopredeljenimi višjimi davki, ker je preselilo del proizvodnje zunaj ZDA. Zaradi tega je v zadnjih dneh objavil več jeznih tvitov.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan, ki prihaja iz Wisconsina, kjer ima Harley-Davidson svoj sedež, Trumpa pri tem ni podprl, ampak je izrazil prepričanje, da carine niso nič drugega kot višji davki. Večina republikancev se s Trumpovo trgovinsko politiko ne strinja, vendar so preveč preplašeni, da bi mu odkrito nasprotovali.

Komentarji: