Leon Cizelj na poti v nadzorni svet SDH

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je danes ob podpori Desusa soglašala z imenovanjem Cizlja za nadzornika SDH.
Fotografija: Leon Cizelj FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Leon Cizelj FOTO: Tomi Lombar/Delo

Novi nadzornik Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja slabih deset milijard evrov državnih naložb, bi, kot kaže, lahko kmalu postal Leon Cizelj, s čimer bi stranka SDS dobila večino v nadzornem svetu družbe. Mandatno-volilna komisija državnega zbora je namreč danes ob podpori Desusa soglašala z imenovanjem Cizlja na omenjeno funkcijo, o tem pa naj bi na septembrski seji državnega zbora, ki se začne v ponedeljek, glasovati še poslanci.

image_alt
SDH in ministrstvo za prenovo plač državnih direktorjev


Cizelj je jedrski fizik in vodja odseka za reaktorsko fiziko na Inštitutu Jožef Štefan, v javnosti pa se je v zadnjem letu pojavljal predvsem kot napovedovalec poteka epidemije koronavirusa. In kako je sploh postal kandidat za nadzornika SDH? Strokovna komisija ministrstva za finance je maja letos na spletnih straneh ministrstva potihoma objavila javni poziv za pridobivanje dodatnih kandidatov za člane nadzornega sveta SDH, ki je bil odprt le sedem dni. Na razpis se je prijavil le Cizelj, komisija ni mogla pripraviti seznama s tremi kandidati, zato je delo končala, finančni minister Andrej Šircelj pa je državnemu zboru v imenovanje predlagal Cizlja.

Ta je v času vlad SDS že v preteklosti dobival položaje v gospodarstvu. V času prve vlade je namreč sedel v nadzornem svetu Elesa, v času druge pa je bil nadzornik Gen energije. Takrat je med drugim sodeloval pri razrešitvi dolgoletnega šefa Gen energije Martina Novšaka, a je ta nato uspel po sodni poti sklep razveljaviti, ker da je bila seja nezakonita.

Cizelj bo, če bo imenovan, na nadzorniškem položaju v SDH nasledil Igorja Kržana, ki je odstopil v začetku leta zaradi zapletov s prodajo družbe Bia Separation. Poleg njega upravljanje državnih naložb nadzirajo še predsednica Karmen Dietner, Janez Vipotnik, Ivan Simič in Božo Emeršič. Zadnja dva je na ta položaj imenovala aktualna koalicija.

Komentarji: