Luka Koper s padcem dobička in manjšo dividendo

Luki Koper je lani čisti dobiček upadel za 21 odstotkov na 34,96 milijona evrov, potem ko je upravljavec koprskega pristanišča v zadnjem četrtletju presenetljivo ustvaril skoraj pet milijonov evrov izgube.
Fotografija: Luka Koper. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Luka Koper. FOTO: Blaž Samec/Delo

Uprava družbe bo delničarjem predlagala, da se za dividende razdeli 14,7 milijonov evrov, kar pomeni 1,05 evrov bruto na delnico. Spomnimo, lani je dividenda znašala 1,4 evra.

Izguba v zadnjem četrtletju je sicer posledica enkratnih dogodkov, saj je družba oblikovala za 15,6 milijona evrov rezervacij za potencialne obveznosti.  Poleg tega je družba naredila še za štiri milijone evrov slabitev nepremičnin. Slabitve in rezervacije je družba vknjižila med druge poslovne odhodke, tako da je to vplivalo tudi na dobiček iz poslovanja, ki je lani upadel za četrtino na 36,6 milijona evrov. Še po treh četrtletjih je medletna rast dobička iz poslovanja znašala 15 odstotkov.

A slabši izid od pričakovanj ni zgolj posledica izrednih dogodkov. Tudi prihodki od prodaje niso dosegli pričakovanj analitikov. Skupina je lani ustvarila 211,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v istem obdobju lani. V zadnjih treh mesecih leta je medletna rast prihodkov znašala le dva odstotka, kar je najslabša rast po zadnjem četrtletju leta 2013.

Luka Koper letos načrtuje deset odstotno rast prihodkov od prodaje, ki naj bi dosegli 232 milijonov evrov. Čisti dobiček naj bi se povzpel na 56,6 milijonov evrov.

Komentarji: