Manjše naftno podjetje iz ZDA, ki obeta velike donose

Vroča delnica: Conco Resources bo po prevzemu RSP Permiam še okrepil svoj konkurenčni položaj v regiji, bogati z nafto
Fotografija: FOTO: Infografika
Odpri galerijo
FOTO: Infografika

Concho Resources je neodvisno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo nafte in plina. Ustanovljeno je bila leta 2004. Njihova najpomembnejša nahajališča so v zahodnem Teksasu in jugovzhodni Novi Mehiki. Od ustanovitve so eden izmed najpomembnejših igralcev v regiji. Konec leta 2017 so dokazane rezerve znašale 841 milijonov sodov ekvivalenta nafte. V letu 2017 je povprečna dnevna proizvodnja znašala 193.000 sodov, od tega je 62 odstotkov predstavljala nafta, preostalo pa zemeljski plin.
Svoje resurse so običajno povečevali z vrtanjem. V zgodovini so opravili tudi nekaj velikih prevzemov. Zadnji izmed njih (RSP Permian) se bo končal v tretjem četrtletjuletos. Prinesel bo precej sinergij, saj imata obe podjetji svoja nahajališča v isti regiji in sta dokaj komplementarni. Obe podjetji skupaj bosta imeli največ strojev za vrtanje vrtin v regiji in sicer 27. Poslujeta v območjih, kjer so stroški črpanje nafte med najnižjimi v ZDA. Večina vrtin Concha je donosnih pri ceni okoli 33 dolarjev za sod WTI.
Pred prevzemom RSP Permian je Concho vse do leta 2020 načrtoval 20-odstotno letno rast proizvodnje. Investicije so nameravali financirati izključno iz prostega denarnega toka. Najverjetneje bo načrt ostal enak tudi po prevzemu. Concho ima precej projektov z nizkimi stroški poslovanja, kjer lahko z dodatnim vrtanjem poviša dokazane rezerve in to že pri ceni nafte 55 dolarjev za sod.
Concho ima dober konkurenčen položaj. Osnova za to so projekti z nizkimi stroški vrtanja, kar jim daje trajno stroškovno prednost. Posluje izključno v Permskem bazenu, za katerega je značilno, da je najcenejši vir surove nafte v ZDA. Stroški proizvajalcev nafte v Permskem bazenu so precej pod tistimi, ki jih imajo naftni skrilavci, globokomorski projekti ali drugi nekonvencionalni viri. Na globalni ravni so na začetku stroškovne krivulje. Verjetno ni naključje, da so med najbolj dobičkonosnimi naftnimi podjetji ravno podjetja iz Permskega bazena, merjeno s kazalnikom dobiček pred davki na sod nafte.
Concho je s prevzemom RSP Permiam dobil obsežne potencialne nove projekte. S tempom vrtanja iz letošnjega leta bi potreboval 60 let, da bi jih popolnoma razvili. Tudi če občutno pospešijo razvoj teh projektov s poviševanjem števila vrtin, bodo potrebovali precej let, da bodo izkoristili njihov potencial. Zato v prihodnje ni mogoče več pričakovati obsežnejših prevzemov.
Ni pričakovati, da se bo konkurenčne položaj Concha poslabšal. Zunanji dejavniki (rast stroškov razvoja projektov ter rast proizvodnih stroškov) bi vplivali tudi na njihovo konkurenco. Za naftno in plinsko dejavnost velja zakonodaja iz zvezne države. Teksas, kjer je Concho najbolj aktiven, je do sedaj imel »prijazno« zakonodajo do omenjene industrije.
Zadnji četrtletni rezultati poslovanja so presegli tako pričakovanja kot napovedi uprave – proizvodnja je bila za 39 odstotkov višja kot leto prej ter 6 odstotkov višja kot v preteklem četrtletju. Razlog je v višjih izkoristkih naftnih vrelcev v celotnem portfelju. Prav tako so presegli pričakovane prodajne cene.
V zadnjem obdobju je precej podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo nafte in plina, pričelo delničarjem vračati denar prek dividend in odkupa lastnih delnic. Podobno lahko pričakujemo tudi pri Conchu.

Komentarji: