Marovt ni več na vrhu HSE

Generalni direktor ponudil odstop, novega prvega moža prvega energetskega stebra že iščejo
Fotografija: Matjažž Marolt odhaja. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Matjažž Marolt odhaja. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana - Matjaž Marovt, prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne, zapušča družbo. Kadrovska menjava v vrhu HSE je bila zato tudi osrednja točka včerajšnje pozne seje nadzornikov. Kot sporočajo, postopki za imenovanje novega direktorja že potekajo, poteka pa tudi postopek izbire novega direktorja Teša.

Marovt je 25. januarja dal odstopno izjavo iz osebnih razlogov. Zdaj ostaja v HSE do primopredaje poslov, s čimer je zagotovljeno nemoteno delovanje družbe in skupine HSE. Stojan Nikolić, finančni direktor HSE, ki je veljal za prvega kandidata za vodenje družbe, je povedal, da funkcija vršilca dolžnosti ni predvidena, da pa je bil že ob odhodu Gorazda Skubina edini zastopnik HSE. Morda bo zdaj tudi Marovt koga pooblastil za zastopanje, če ga ne bo v družbi.

Odpovedni rok za Marovta bo trajal tri mesece. »Strokovne službe HSE so že pozvale kadrovske agencije, da dajo ponudbe za izbiro novega direktorja,« je povedal predsednik nadzornega sveta HSE Milan Perović. Govorice, da želi politika svojega človeka na vrhu HSE, je Perović zanikal. »Do mene ni od politikov prišlo nobeno ime, nobenih pritiskov ni bilo,« je zatrdil Perović.

Medtem ko Nikolić o tem, koliko konkurentov za direktorsko mesto pričakuje, ni želel ugibati, je o kadrovski menjavi v Tešu po tistem, ko je tudi Arman Koritnik napovedal svoj odhod, dejal: »Za Teš se ne grebejo ravno ...«. Danes je povedal, da so za izbiro novega direktorja Teša najeli isto agencijo, ki je izbrala že Koritnika. Zdaj do konca tedna čakajo prvi nabor kandidatov, ki ga bodo pozneje zožili.

Stojan Nikolić še ne bo zamenjal Marovta. FOTO: Roman Šipić/Delo
Stojan Nikolić še ne bo zamenjal Marovta. FOTO: Roman Šipić/Delo


Na domneve, da je Nikolić prvi kandidat za generalnega direktorja HSE, Perović odgovarja, da ima Nikolić možnost prijave izbrani agenciji, lahko pa ga predlaga tudi kateri od nadzornikov, ki imajo to pravico. »Nikolić ima v osnovi povsem enake možnosti kot vsi drugi,« še pravi Perović.

Koritniku, ki odhaja z vrha Teša v zasebno družbo v tuji lasti, se bo odpovedni rok končal 1. marca. Neuradno je že šolal svojega naslednika, ki je tudi dodan v nabor. Vendar tega, kdo bo sedmi direktor Teša v zgolj desetih letih, še ne morejo razkriti. 

Teš je sicer samo eno od podjetij v največjem energetskem stebru pri nas. HSE obvladuje tudi Premogovnik Velenje, Dravske elektrarne Maribor, Soške elektrarne Nova Gorica, družbo Srednjesavske elektrarne, HSE-Energetsko družbo Trbovlje, HSE Invest, HSE Balkan energy, HSE Adria, HSE Mak Energy DOOEL, HSE BH, ima pa še podružnico HSE Praga in predstavništvo HSE Bukarešta. Poslovanje stebra držijo nad vodo zlasti DEM, pa tudi njim se leto zaradi suše ni začelo najbolje. Teš rešujejo tudi s podražitvami ogrevanja v Velenju in Šoštanju.Od maja 2017 se je cena toplote za Komunalno podjetje Velenje že podvojila.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: