Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Mega projekt v Savski Arabiji terja žrtve

Klaus Kleinfeld, nekdanji šef Siemensa in Alcoe, ne bo več vodil projekta Neom, pač pa bo svetovalec savdskega princa
Klaus Kleinfeld, Chief Executive Officer of Arconic, takes part in the Yahoo Finance All Markets Summit in New York, U.S., February 8, 2017. REUTERS/Lucas Jackson - RC169072D110 Foto Lucas Jackson Reuters
Klaus Kleinfeld, Chief Executive Officer of Arconic, takes part in the Yahoo Finance All Markets Summit in New York, U.S., February 8, 2017. REUTERS/Lucas Jackson - RC169072D110 Foto Lucas Jackson Reuters
Andrej Kotar
7. 7. 2018 | 12:00
2:47
Nemški poslovnež, ki je konec lanskega leta postal vodja obsežnega gospodarskega projekta Neom v Savdski Arabiji, zapušča svoj dosedanji položaj, ker bo postal svetovalec savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Klaus-Christian Kleinfeld se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaposlil v nemški tehnološki družbi Siemens in v devetdesetih letih v njej zasedal več visokih položajev, nato so ga leta 2005 imenovali za izvršnega direktorja družbe. Leta 2006 je v Siemensu izbruhnil škandal zaradi podkupnin, ki jih je družba izplačevala pri poslovanju v tujini, zato je leto dni zatem Kleinfeld zapustil Siemens in se pridružil ameriški industrijski družbi Alcoa.

Družbo je vodil nekaj let, nato je lani oktobra postal izvršni direktor savdskega gospodarskega projekta Neom – načrtovanega gospodarskega območja in mesta s 26.500 kvadratnimi metri površine ob obali Rdečega morja. Savdska vlada je lani napovedala, da bo gradnja gospodarskega območja predvidoma stala 500 milijard dolarjev, ki jih bo vložil savdski Državni premoženjski sklad in drugi, tudi tuji vlagatelji.

Projekt Neom, s katerim bi radi med drugim spodbudili lokalno gospodarstvo in ustvarjali nova delovna mesta, velja za sestavni del reformnih ukrepov, s katerimi nameravajo prestrukturirati gospodarstvo bližnjevzhodne kraljevine in v prihodnjih letih poskrbeti za to, da bo Savdska Arabija postala država, ki ne bo več odvisna predvsem od prihodkov od nafte. Prestrukturiranje gospodarstva usmerja prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki bi rad s svojimi projekti privabil čim več tujih naložb in spodbudil domačo porabo.

Prejšnji teden je savdska vlada presenetljivo sporočila, da se je manj kakor leto dni po začetku gradnje projekta Neom odločila zamenjati izvršnega direktorja projekta. Kleinfeld bo zapustil ta položaj in postal svetovalec prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, na svojem novem položaju bo moral »spodbujati gospodarski, tehnološki in finančni razvoj Savdske Arabije«, so sporočili vladni predstavniki v državi, ki vse odločneje poskuša prestrukturirati svoje gospodarstvo.

Kleinfeld bo svoj novi položaj zasedel 1. avgusta letos, naloge izvršnega direktorja projekta Neom pa bo takrat začel opravljati Nadhmi al Nasr, član ustanovnega odbora projekta Neom in dolgoletni član vodstva savdske naftne družbe Saudi Aramco.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine