Mercator v drugem četrtletju z izgubo

Trgovcu je v prvem polletju uspelo zmanjšati zadolženost
Fotografija: Foto Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Foto Jure Eržen/delo

Skupina Mercator je v prvem letošnjem polletju ustvarila 1,057 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Čisti dobiček je znašal 1,64 milijona evrov, medtem ko je lani v prvem polletju prikazal 10,4 milijona evrov čistega dobička.

Zgolj v drugem četrtletju je skupina ustvarila 380 tisoč evrov izgube, medtem ko je lani v istem obdobju ustvarila devet milijonov evrov čistega dobička. Drugo in tretje četrtletje sta trgovcu sezonsko najpomembnejši del leta, zato je slab rezultat toliko bolj presenetljiv.

Trgovec je sicer spremenil evidentiranje konsignacije, rabatov in nadomestil ter nekaterih finančnih obveznosti, kar je vplivalo na prikaz letošnjega poslovanja. Če bi enaka računovodska merila uporabil tudi lani, bi lani v prvem polletju prikazal 4,6 milijona evrov čiste izgube, pojasnjuje trgovec v polletnem poročilu.

Je pa trgovcu letos uspelo zmanjšati zadolženost za 66 milijonov evrov, tako da dolg ob koncu junija znaša 816 milijonov evrov. S posojili trgovec financira 41 odstotkov premoženja.


 

Komentarji: