Mojca Trnovec je postala prva Obrtnica leta

Podjetnik leta je postal Peter Pišek, lastnik in direktor logističnega podjetja Pišek & HSF Logistics iz Lopate pri Celju.
Fotografija: Mojca Trnovec in Peter Pišek sta postala obrtnica in podjetnik leta. FOTO: OZS
Odpri galerijo
Mojca Trnovec in Peter Pišek sta postala obrtnica in podjetnik leta. FOTO: OZS

Brdo - Priznanje Obrtnica leta je - kot prva ženska v 16-letnem času odkar priznanje OZS podeljuje - dobila Mojca Trnovec iz gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah. Podjetnik leta pa je postal Peter Pišek, lastnik in direktor logističnega podjetja Pišek & HSF Logistics iz Lopate pri Celju.

Nominiranca za naziv Obrtnik leta, teh hkrati dobitnika priznanja Obrtniški vzor, sta Miran in Robert Klančar iz orodjarskega podjetja Oroklan. Nominiranci za priznanje Podjetnik leta - priznanji sta enakovredni, prvo je namenjeno subjektom z do petimi zaposlenimi, drugo za večje - so bili frizer Mitja Sojer, gradbenik Andrej Poglajen in Janez Škrabec iz Rika.

Podelitev priznanj Obrtnik leta in Podjetnik leta je slavnosten dogodek in kot tak ni čas za tarnanje, sta se pred podelitvijo strinjala predsednik OZS Branko Meh in predsednik vlade Marjan Šarec, ki je podaril, da je dokaz zavedanja pomembnosti malega gospodarstva tudi dejstvo, da so na prireditvi najmanj trije ministri na vsakega od nagrajencev.

Marjan Šarec je še opomnil, da so politiki zato, da rešujejo probleme, ki da so vsi rešljivi, pod pogojem, da bo dialog in če v njem sodelujoči ne bodo zapenjali. Množična prisotnost ministrov je po premierjevih dodaten dokaz, da je vladi mar za obrtnice, obrtnike, podjetnice in podjetnike, posebej ker nismo v predvolilnem času. Pač pa pred novim letom, v katerem je zaželel zanos, uspeh in ponos.

Branko Meh je z veseljem in z zahvalo pristojnim napovedal, da bo po spremenjenem zakonu o javni upravi mesto v le-tej tudi za državnega sekretarja za malo gospodarstvo.

Marjan Šarec in Branko Meh. FOTO: OZS
Marjan Šarec in Branko Meh. FOTO: OZS


Malo gospodarstvo predstavlja že več kot 99 odstotkov vsega gospodarstva. 117 tisoč podjetij in drugih poslovnih subjektov zaposluje 350 tisoč ljudi, ki ustvarijo 68 odstotkov slovenskih prihodkov, 65 odstotkov dodane vrednosti, 43 odstotkov izvoza in 46 odstotkov uvoza. 

Minister Zdravko Počivalšek je dejal, da se v Sloveniji, kjer si uspehe neradi priznamo, priznanja dokaz, da delamo dobro in da je to tudi pripoznano. Več kot 66 tisoč obrtnikov z 212 tisoč zaposlenimi, četrtino vseh v Sloveniji, je pomemben dejavnik in jim na ministrstvu posvečajo posebno pozornost.

Najstarejši obrtnik leta je postal 77-letni avtoprevoznik in gostinec Franc Ažman.

2757 dosedanjim mojstricam in mojstrom se je pridružilo 38 novih v 18 generaciji. Minister Jernej Pikalo je pred podelitvijo poudaril, da biti mojster ni lahko delo, saj podučuje vajenca in pošljem pomočnika v svet, hkrati je inovativen in v iskanju novega raziskujoč. Gre za posebno sorto ljudi, ki jih potrebujejo in cenijo tudi v izobraževalnem sistemu. Mojstrice in mojstri imajo tudi posebno odgovornost pri skrbi za odličnost, ki je bila nocoj verjetno največkrat izgovorjena beseda. Ne gre samo za skrb zase, temveč za skrb za rast podjetja, za širitev in (ne lepo besedo) družbeno odgovornost. Minister je obljubil, da bodo izobraževalni sistem prilagajali tudi malemu gospodarstvu.

Odličnosti sledijo tudi mladi - letošnji evropski nagradi Euroskills sta prejela cvetličarka Brigita Klinar, ki je okrasila tudi prizorišče na Brdu, ter kamnosek Tilen Meglič, katerega somentor je bil nagrajenec s tem priznanjem leta 2016 Rok Verstovšek Tanšek.

Preberite še:

Komentarji: