Na ameriškem delniškem trgu optimizem še kar vlada

Svetovni trg: delnice v ZDA so letos zrasle za 13,4 odstotka, kljub temu pa 60 odstotkov vlagateljev ostaja optimističnih
Fotografija: Infografika svetovni trg Foto Delo
Odpri galerijo
Infografika svetovni trg Foto Delo

Od začetka leta do danes smo bili priča razburljivim dogodkom na delniških trgih. Donosnost večine ključnih delniških trgov ni nič kaj visoka. Evropski je v tem obdobju padel za 0,9 odstotka, japonski za 0,2 odstotka, razvijajoči se trgi pa so padli za 6,9 odstotka. Ameriški delniški trg je v tem času zrasel za 13,4 odstotka in je letos med petimi najdonosnejšimi delniškimi trgi na svetu. Vprašanje pa je, kaj bo z njim v prihodnje. Nekateri verjamejo, da bo še naprej dosegal boljše rezultate kot preostali, drugi pa menijo, da se bo razlika v donosnostih zmanjšala.

Trenutno so optimisti glasnejši. Indeks Bull/Bear, ki ga izračunava ameriška banka Goldman Sachs in ki odraža sentiment na trgu, je trenutno na ravni, ki je višja kot pred pokom balona dotcom ​in pred začetkom globalne finančne krize. Model panika/evforija, ki ga je razvila ameriška banka Citigroup, prikazuje, da je trenutno sentiment na najvišji ravni po januarju. Visoko raven optimizma med vlagatelji kaže tudi tedenska raziskava podjetja Investors Intelligence, ki razkriva, da jih kar 60 odstotkov optimistično zre v prihodnost. Pomembno se je zavedati, da nikakor ne moremo reči, da je ta optimizem popolnoma neupravičen. ZDA dosegajo stabilno visoko gospodarsko rast, ameriška podjetja pa objavljajo visoko rast rezultatov poslovanja in odkupujejo lastne delnice

Analitiki ameriške banke Citigroup menijo, da šibkost ameriškega trga lahko povzročijo podatki o stanju na trgu dela (in sicer rast plač), ne izključujejo pa tudi možnosti, da se bodo negativni pritiski pojavili zaradi politike ameriške centralne banke, geopolitičnih dejavnikov, trgovinskih nesporazumov ali upočasnitve globalne gospodarske rasti. Analitiki ameriške banke Morgan Stanley priporočajo znižanje izpostavljenosti do ameriških delnic zaradi visoke razlike v donosnostih ameriškega delniškega trga in drugih večjih delniških trgov, ocene, da se bo rast dobičkov ameriških podjetij upočasnila, in večjega števila potencialno tveganih dogodkov v prihodnjih dveh mesecih.

Obstajajo objektivni razlogi, da je ameriški delniški zrasel, vendar so tudi tehtni argumenti za nekoliko več zadržanosti oziroma pozornosti. Malo verjetno je, da so ameriške delnice na samem vrhu, na robu prepada. Padec, tudi če se bo zgodil, bo verjetno korekcija in ne začetek medvedjega trga. Pozorno spremljanje situacije na delniških trgih pa bo v prihodnjih mesecih nedvomno pomembno.

Komentarji: