Spirit Slovenija podelil nagrade najboljšim tujim investitorjem

Atlantic Droga Kolinska, Belinka Perkemija, TKK in iSystem Labs so prejela priznanja, saj so prispevala k razvoju slovenskega gospodarstva.
Fotografija: Atlantic Droga Kolinska je nagrado prejela v kategoriji pomemben zaposlovalec. FOTO: Matjaž Očko
Odpri galerijo
Atlantic Droga Kolinska je nagrado prejela v kategoriji pomemben zaposlovalec. FOTO: Matjaž Očko

Ljubljana – Javna agencija Spirit Slovenija je tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje investitorje, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate in prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Na virtualni podelitvi so nagrado FDI Award Slovenia 2020 prejela podjetja: Atlantic Droga Kolinska v kategoriji pomemben zaposlovalec, Belinka Perkemija v kategoriji »zeleno«, TKK v kategoriji »ustvarjalno« in v kategoriji »pametno« podjetje iSystem Labs, ki je bilo tudi eno izmed desetih letošnjih nominirancev za Delovo podjetniško zvezdo 2020.

V kategoriji »pametno« podjetje je prejemnik nagrade iSystem Labs. FOTO: Matjaž Očko
V kategoriji »pametno« podjetje je prejemnik nagrade iSystem Labs. FOTO: Matjaž Očko
Tuji investitorji so ključni gradniki tako pri ustvarjanju novih delovnih mest in dodane vrednosti, kot pri raziskavah in razvoju, novih tehnologijah ter regijskih oziroma mednarodnih širitvah, je dejal Tomaž Kostanjevec, v. d. direktorja Spirit Slovenija. In dodal, da priznanja podeljujejo najuspešnejšim podjetjem s tujim kapitalom, ki širijo svoje poslovanje in število zaposlenih v Sloveniji ter spodbujajo ustvarjalne, inovativne in pametne rešitve. »Nagrade izkazujejo čast tako tujim lastnikom, slovenskim zaposlenim, kot njihovim dobaviteljem in kupcem, ki so temeljni gradniki njihovega uspeha.«

image_alt
Podjetja po pandemiji aktivno v digitalizacijo prodajnih poti


Belinka Perkemija je nagrado prejela v kategoriji »zeleno«. FOTO: Matjaž Očko
Belinka Perkemija je nagrado prejela v kategoriji »zeleno«. FOTO: Matjaž Očko
Pomen tujih investitorjev za slovensko gospodarstvo je izpostavil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. »S proaktivnim in dinamičnim pristopom smo lani uspeli povečati pritok tujih neposrednih investicij na dobrih 16 milijard evrov, kar trenutno predstavlja 33 odstotkov našega BDP. Slovenija ima na področju privabljanja tujih investitorjev jasno vizijo, saj si k nam prizadevamo privabiti družbeno odgovorna in trajnostno naravnana tuja podjetja z investicijskimi projekti z višjo dodano vrednostjo. Ta bodo prispevala k dvigu kompetenc naše delovne sile, pozitivno vplivala na inovativnost in tehnološki razvoj ter prispevala k enakomernemu regionalnemu razvoju. Prizadevamo si za pritegnitev investitorjev, ki bodo pri nas odpirali raziskovalno-razvojne oddelke, in investicij, ki bodo omogočile čim višje pozicioniranje naših dobaviteljev v globalne verige vrednosti.«  Ob tem je spomnil na izjemen slovenski inovacijski potencial ter napovedal nov koncept in program razvoja inovacijske dejavnosti, ki ga bo ministrstvo pripravilo skupaj s Spiritom.
 

Rdeča nit inovacije


Podjetje TKK je prejemnik nagrade v kategoriji »ustvarjalno«. FOTO: Matjaž Očko
Podjetje TKK je prejemnik nagrade v kategoriji »ustvarjalno«. FOTO: Matjaž Očko
Rdeča nit letošnjega dogodka so bile inovacije in pomen kulture inoviranja za razvoj podjetja. Slovenija predstavlja privlačno in spodbudno okolje za razvoj prebojnih inovacij na mednarodni ravni, saj je vodilna med državami centralne in vzhodne Evrope (CEE) po številu skritih prvakov (t. i. hidden champions). To so zelo uspešna inovativna mala in srednje velika podjetja, ki so s svojimi prebojnimi tehnologijami, rešitvami in storitvami vodilna v svetu na svojih nišnih trgih. O tem, kako v njihovem podjetju skrbijo za kulturo inoviranja, so na dogodku spregovorili predstavniki lanskih nagrajencev, Iskraemeco, Systemair in Swarco Lea.

Preberite še:

Komentarji: