Nasprotni tabori snujejo scenarije za prevlado v Gorenjski banki

Napetost se pred skupščino se stopnjuje, a Kostić ima trenutno več možnosti za zmago.
Fotografija: Državna lastnika se glede Save razhajata. Foto Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Državna lastnika se glede Save razhajata. Foto Roman ŠŠipić

Ljubljana – Pred julijsko volilno skupščino Gorenjske banke se napetost med deležniki stopnjuje. Vsaka od vpletenih strani namreč preigrava različne strategije, s katerimi bi glasovalno tehtnico prevesila na svojo stran.
Maja Grgič
Potem ko Sava svojega 37-odstotnega deleža Gorenjski banki ni prodala AIK banki Miodraga Kostića, je sklicala skupščino lastnikov obveznic Save, ki so zavarovane z 8,8-odstotnim deležem v Gorenjski banki, in kjer naj bi upniki odločali o pobotu obveznic za delnice. Kmalu za tem, 22. junija, naj bi delničarji Save odločali še o tem, da bi upniki družbe, med katerimi so njeni največji lastniki – Slovenski državni holding (SDH), Kapitalska družba (Kad) in sklad York – s terjatvami odkupili delnice Gorenjske banke. S tem naj bi poskušali SDH, Kad in York pridobiti glasovalne pravice za ta delež, ki jih Sava zdaj nima, in sicer do skupščine, ki bo 20. julija in na kateri bodo na zahtevo AIK banke odločali o treh novih nadzornikih.

SDH v časovni zanki

A možnosti, da bi uspeli pridobiti vse glasove in nato s pomočjo Zavarovalnice Triglava in Telekoma Slovenije preglasovati Kostića, ki ima skoraj tretjinski delež, so majhne. SDH namreč moral za prevzem delnic Gorenjske banke najprej dobiti soglasje svojega nadzornega sveta, ki bo 2. julija, nato od vlade potrditev letnega načrta upravljanja Gorenjske banke in šele nato bodo lahko zaprosili za soglasje Banke Slovenije in Evropske centralne banke za pridobitev kvalificiranega deleža. SDH in Kad bi namreč skupaj dosegla okoli 17-odstotni delež, York pa okoli devetodstotnega. Vse te postopke pa bo v mesecu dni težko izpeljati, zato je malo verjetno, da bi tako dobili dovolj glasov, da bi tekmovali s Kostićem. Poleg tega na SDH še nimajo imen predlogov nadzornikov, ki jih mora oceniti kadrovska komisija, kar tudi terja svoj čas.
Eden od možnih scenarijev je tako, kot smo že poročali, da bi delnice v tem času prevzela le Kad in York, ki teh procedur ne potrebujeta, a to ne bi bilo dovolj za preglasovanje AIK banke. Zato po naših informacijah menda ni izključena možnost, da bi Sava Banko Slovenije zaprosila za vrnitev glasovalnih pravic. Sava je zdaj kapitalsko bolj ustrezna kot je bila ob odvzemu glasov, poleg tega pa je po odhodu guvernerja Boštjana Jazbeca prišlo do sprememb v vodstvu centralne banke. Tam postopka ne želijo komentirati, kot tudi ne, ali bi Sava zdaj lahko dobila takšno dovoljenje.

Bo Kostić postal upnik?

Svojo strategijo, kot kaže, kuje tudi Kostić. Po neuradnih informacijah naj bi se z Deželno banko Slovenije dogovarjal (DBS) za odkup njene terjatve do Save, ki je zavarovana z delnicami Gorenjske banke. S tem bi postal upnik Save in bi lahko državi in Yorku nagajal pri njihovem načrtu za odkup delnic banke. Ali bodo terjatev res prodali, smo preverjali v DBS, kjer pa poslovnih odločitev nočejo komentirati. Če bo Kostić upel imenovati tri svoje nadzornike, bo imel večinski vpliv v nadzornem svetu banke.
A tudi državna lasntika nista povsem enotna. Omenjena skupščina Save bo odločala tudi o 4,7 milijonski dokapitalizaciji Save za prevzem Hotelov Bernardin, kjer pa naj bi sodelovala le Kad in York, saj SDH ne želi vlagati denarja v zadolženo družbo. S prevzemom Bernardina prek Save Turizma, kar je predlagal SDH, pa nasprotujeta York in Sava. Tokratna vsota je štirikrat manjša kot ob zadnji spodleteli dokapitalizaciji Save za isti namen. Kot je mogoče izvedeti, računajo, da naj bi Sava prezela le dve tretjini Bernardina, ne pa tudi delež slabe banke, saj ta zaradi povezanosti z državo menda ne bo smela sprejeti prevzemne ponudbe.

Komentarji: