Nekoliko cenejši bencin, dražji dizel

V preteklih dveh tednih se borzne cene pogonskih goriv niso bistveno spremenile.
Fotografija: Ob tokratni spremembi cen, vlada ni spreminjala davščin. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Ob tokratni spremembi cen, vlada ni spreminjala davščin. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Opolnoči se znova spreminjajo cene pogonskih goriv. V skladu z uredbo, ki določa najvišje dovoljene cene na črpalkah izven avtocest, se bo cena 95-oktanskega bencina znižala za 0,8 centa, dizelsko gorivo pa se bo za pol centa podražilo.

Cena bencina bo tako od jutri 1,382 evra, kar pomeni, da bo polnjenje 50-litrskega rezervoarja cenejše za 40 centov. Za liter dizelskega goriva bodo kupci prihodnja dva tedna odšteli 1,426 evra, kar pomeni četrt evra več ob polnjenju rezervoarja.

Nekoliko bolj, za 0,9 centa, se bo opolnoči podražilo tudi kurilno olje, kjer bo liter prihodnja dva tedna stal največ 1,01 evra.

Najvišje dovoljene cene pogonskih goriv se v skladu z uredbo določajo vsaka dva tedna, pri čemer je osnova za izračun povprečje najvišjih dnevnih borznih cen pogonskih goriv. Tako izračunani osnovi se dodajo marža trgovcev in vse davščine.

Vlada je pred dvema tednoma znova uvedla tudi CO2 takso in s tem preprečila opaznejšo pocenitev goriv. V preteklih dveh tednih se borzne cene energentov niso bistveno spremenile, tako da je tudi tokratna prilagoditev minimalna. Ob tokratni spremembi vlada ni spreminjala davščin.

Ob avtocestah lahko prodajalci cene določajo in spreminjajo brez omejitev.

 

Komentarji: