Nemški gospodarski stroj se počasi ohlaja, napovedi vse bolj skromne

Münchenski inštitut Ifo oklestil letošnjo napoved gospodarske rasti za Nemčijo z 2,6 na 1,8 odstotka, predvsem zaradi počasnejše rasti izvoza.
Fotografija: Trgovinske vojne in protekcionizem klestijo nemška gospodarska pričakovanja. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Trgovinske vojne in protekcionizem klestijo nemška gospodarska pričakovanja. FOTO: Getty Images

Vodilni nemški gospodarski inštitut, münchenski Ifo, je krepko oklestil napoved nemške gospodarske rasti za letos, in sicer z 2,6 na 1,8 odstotka. Ob tem je z 2,1 na 1,8 odstotka znižal tudi napoved rasti za prihodnje leto. 

Nižje napovedi kažejo šibkejšo rast nemške ekonomije v začetku leta 2018, kjer dosežki precej zaostajajo za pričakovanji tudi zaradi poslabšanja razmer v mednarodnem okolju. »Temni nevihtni oblaki se kopičijo nad nemškim gospodarstvom,« je ob predstavitvi nove napovedi povedal vodilni analitik Ifa Timo Wolmershäuser – v mislih je imel vzpon protekcionizma in trgovinsko vojno – in dodal, da se bo gospodarska rast v Nemčiji nadaljevala, a ne s takšnim zagonom kot lani.

»Zelo zadržana napoved nemškega Ifa za Nemčijo je predvsem posledica znižane ocene o rasti potrošnje gospodinjstev v Nemčiji (1,3 odstotka) in precej počasnejše rasti izvoza, ki naj bi se v tem letu realno okrepil za le tri odstotke (lani za 4,6 odstotka). Letošnja ocena rasti izvoza in uvoza se je tako zmanjšala za skoraj polovico. Investicije v gradbene objekte ter stroje in opremo bodo ostale velike,« se je na novo napoved Ifa odzval vodja analitike v GZS Bojan Ivanc, ki vzroke za oklesteno napoved nemške rasti vidi v zapletih s trgovinskimi vojnami, višjih cenah nafte in tudi pomanjkanju zaposlenih v nekaterih sektorjih.
 

Komentarji: