Nepremičninske agencije zaradi zakona o najemninah na ustavno sodišče

Pobudniki poudarjajo, da izpodbijane določbe nedopustno posegajo v svobodno gospodarsko pobudo in v pravico do zasebne lastnine.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Ljubljana - »Danes je 66 nepremičninskih agencij, prek Odvetniške pisarne Sedmak, podalo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in predlog za zadržanje izvršitve določb Zakona o nepremičninskem posredovanju, ki določajo najvišje dopustno plačilo za posredovanje, in določb, ki po višini omejujejo dejanske stroške, povračilo katerih lahko nepremičninske družbe zahtevajo od svojih naročiteljev,« so sporočili iz GZS - Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Pobudniki poudarjajo, da izpodbijane določbe nedopustno posegajo v svobodno gospodarsko pobudo in v pravico do zasebne lastnine ter nedopustno in protiustavno omejujejo avtonomijo pogodbenih strank pri sklepanju pogodb. Zakon posega tudi v pravico do spoštovanja premoženja po Prvem Protokolu k EKČP in je tudi v nasprotju s pravom EU. Zakonodajalec za tovrsten poseg v pravice pobudnikov ni izkazal nobene javne koristi. Cilji, ki naj bi jih je zakonodajalec zasledoval z izpodbijano ureditvijo, so splošni in se nanašajo na stanovanjsko politiko, ne na nepremičninsko posredovanje.

Zakonodajalčevi cilji že na prvi pogled niso povezani z zakonodajnim posegom v pravice pobudnikov in na ta način niti ne morejo biti uresničeni. Glede na obseg ter intenzivnost kršitev pobudniki pričakujejo, da bo Ustavno sodišče njihovemu predlogu sledilo.

Preberite še:

Komentarji: