NKBM odpoveduje pogodbe in ukinja nekatere produkte

Banka je komitente obvestila, da jim odpoveduje pogodbo o varčevanju z odpovednim rokom
Fotografija: Foto Tadej Regent/delo
Odpri galerijo
Foto Tadej Regent/delo

Ljubljana – Komitente Nove KBM je ta mesec presenetilo obvestilo, da jim banka odpoveduje pogodbo o varčevanju z odpovednim rokom, ker da ta produkt umikajo iz svoje ponudbe. V NKBM pravijo, da gre za optimizacijo bančnih produktov.

Iz NKBM so stranke obvestili, da odpoved pogodbe o varčevanju z odpovednim rokom začne učinkovati po preteku dvomesečnega roka, privarčevana sredstva pa da bodo prenesli na njihov transakcijski račun ali aktivno hranilno vlogo.
Na vprašanje, zakaj ukinjajo produkt varčevanja z odpovednim rokom, v mariborski banki, ki je od leta 2016 v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, odgovarjajo: »V Novi KBM izvajamo optimizacijo bančnih produktov in uvajamo spremembe, katerih namen je poenostaviti in strniti ponudbo bančnih produktov ter tako izboljšati učinkovitost in produktivnost poslovanja.« V NKBM dodajajo, da bodo varčevanja z odpovednim rokom nadomestili s klasično hranilno vlogo.
 

Ukinitev hranilnih knjižic


To pa ni edina sprememba v ponudbi banke, saj so prevetrili več svojih produktov. Sredi letošnjega leta so, na primer, ukinili tudi hranilne knjižice, ki jih večinoma za obstoječe stranke ohranjajo le še redke banke, in sicer Abanka, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije in Gorenjska banka.

Foto Leon Vidic/Delo
Foto Leon Vidic/Delo


»V banki želimo poenostaviti ponudbo za stranke in vzpostaviti nabor bančnih produktov na način, ki omogoča večjo stroškovno učinkovitost poslovanja,« pravijo v NKBM. Prepričani so, da poenostavljen nabor produktov pomeni tudi boljšo izkušnjo za stranke. Katere produkte bodo še ukinili, niso razkrili. Za v prihodnje pa napovedujejo, da bo banka v svoji ponudbi ohranila tako račune, varčevanja kot kredite. Pri tem so, pravijo, osredotočeni na pridobivanje novih strank s paketi, »saj imamo tako možnost ponuditi tudi druge produkte, ki jih imamo v ponudbi (predvsem kredite, zavarovanja)«.
 

Racionalizacija poslovanja


Apollo že vse od nakupa banke stroškovno in poslovno racionalizira poslovanje NKBM, ki mu je pridružil tudi Poštno banko Slovenije in banko Reiffeisen. Cilj ameriških lastnikov je narediti banko učinkovitejšo in donosnejšo ter jo v nekaj letih prodati naprej. Pred tem bi NKBM lahko pripojil še kakšno drugo banko. Po nuradnih informacijah naj bi izkazal tudi interes za nakup Abanke, ki jo prodaja država.

Preberite še:

Komentarji: