Novembrski izvoz višji kot leta 2019

V prvih enajstih mesecih leta je Slovenija izvozila 2,7 odstotka manj blaga, uvozila pa 6,9 odstotka manj kot leto prej.
Fotografija: Novembra lani sta bila izvoz za 6,5 odstotka in uvoz za 14,5 odstotka višja od povrečnih mesečnih vrednostih iz leta 2019. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Novembra lani sta bila izvoz za 6,5 odstotka in uvoz za 14,5 odstotka višja od povrečnih mesečnih vrednostih iz leta 2019. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenija je novembra lani izvozila več kot isti mesec leto prej; izvoz je bil višji za 0,9 odstotka, uvoz pa za 11,9 odstotka. V prvih enajstih mesecih leta je sicer Slovenija izvozila 2,7 odstotka manj blaga, uvozila pa 6,9 odstotka manj kot leto prej, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).
 
Novembra lani sta bila izvoz za 6,5 odstotka in uvoz za 14,5 odstotka višja od povprečnih mesečnih vrednostih iz leta 2019. Izvoz v države članice EU je bil v novembru lani za 0,9 odstotka višji kot isti mesec leta prej, uvoz pa za 3,4 odstotka nižji. Slovenija je novembra v Unijo izvozila za 2,1 milijarde evrov, uvozila pa za dve milijardi evrov.

Izvoz v nečlanice Evropske unije je bil novembra za 0,9 odstotka višji kot isti mesec leto prej, uvoz pa je bil višji za 50,3 odstotka. Rast uvoza je povečala trgovina farmacevtskih izdelkov iz Švice, saj ima na Brniku logistično podjetje Kuehne + Nagel logistični center za Novartisove farmacevtske izdelke.

V blagovni menjavi s tujino je bil v novembru 2020 zabeležen trgovinski primanjkljaj. Znašal je 0,3 milijarde evra, pokritost uvoza z izvozom je bila 91,5-odstotna. V zadnjih desetih letih smo novembra večinoma imeli primanjkljaje, s to razliko, da je vrednost letošnjega novembrskega primanjkljaja največja v zadnjih desetih letih, pojasnjujejo na Sursu.
 

Komentarji: