Očitki o spornih poslih Gorenjske banke

Naznanitev zlorabe položaja pri prodaji terjatev DZS in financiranju Term Čatež.
Fotografija: Gorenjska banka zanika vse očitane nepravilnosti iz anonimke. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Gorenjska banka zanika vse očitane nepravilnosti iz anonimke. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana – Na policiji so ta teden prejeli naznanitev suma storitve kaznivega dejanja, ki odgovornim v Gorenjski banki očita zlorabo položaja pri prodaji terjatev DZS in financiranju Term Čatež. V banki očitane nepravilnosti zanikajo, vse pa kaže, da bi lahko bili povezani z dogajanjem v Gorenjski banki in Marini Portorož.
Ovadba po naših informacijah odgovornim v Gorenjski banki očita, da so s svojimi potezami in odločitvami leta 2016, ko je banko vodil Andrej Andoljšek, prvi nadzornik pa je bil sedanji predsednik uprave David Benedek, finančno oškodovali. Gorenjska banka je namreč maja 2016 družbi Elements Capital Partners, ki v Sloveniji sodeluje s skladom York, prodala za 13,6 milijona evrov terjatev do DZS z 62-odstotnim diskontom, ne da bi unovčila zavarovanja za ta posojila. Nato pa je ta ista banka septembra lani skupaj z Abanko Termam Čatež iz skupine DZS odobrila 20 milijonov posojila, pri čemer je kranjska banka prispevala 12 milijonov evrov. Posojilo naj bi bilo namenjeno financiranju obveznosti do bank. Omenjeno posojilo naj bi bilo sporno, ker so bile Terme Čatež od začetka lanskega leta v postopku preventivnega prestrukturiranja.

Preverjanje razlogov za sum storitve kaznivega dejanja

Na policiji pojasnjujejo, da anonimni naznanitelj k prijavi ni priložil nobenih dokazov, zato bodo preverili obstoj razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, v Gorenjski banki pa očitke zanikajo. Odgovarjajo, da je bilo zniževanje nedonosnih posojil od leta 2014 dalje eden glavnih ukrepov prestrukturiranja bilance Gorenjske banke, zagotavljanja kapitalske ustreznosti in dobičkonosnosti poslovanja. Konkretnih poslov s strankami ne komentirajo, zagotavljajo pa, da so bile prodaje posamičnih terjatev kot ena od oblik zniževanja slabih posojil izvedene skladno s predpisi, strategijo in internimi akti banke, ob presoji vseh relevantnih okoliščin in učinkov prodaje. Med terjatvami do DZS menda ni bilo posojil do Term.
In zakaj se je Gorenjska banka odločila za financiranje Term, ki so bile takrat precej zadolžene, s pridobitvijo omenjenega sedemletnega posojila pa so poplačale takratne obveznosti do bank, tako da so konec leta 2017 imele za dobrih 56 milijonov evrov finančnih obveznosti. V Gorenjski banki odgovarjajo, da pri novih poslih poleg pozitivnih ekonomskih učinkov zasledujejo cilj izboljšanja kakovosti portfelja, s kreditiranjem bonitetno ustreznejših komitentov, izboljšanjem zavarovanj in ustrezno dobičkonosnostjo.

Boj za Marino Portorož

Terme za zdaj po neuradnih informacijah posojilo redno odplačujejo, so se pa ob pridobitvi kredita menda zavezale k prodaji poslovno nepotrebnega premoženja, med drugim tudi večinskega deleža Marine Portorož, katere prodaja je bila že večkrat preložena. Kot je znano, pa trenutno glede nekaterih podrobnostih nakupa Marine Portorož še vedno potekajo pogajanja z Adventuro Holding Darka Klariča, ki je edini izmed štirih kandidatov ostal v ožjem izboru. Če do sredine julija ne bo dogovora, pa bodo ponudbo prodaje znova odprli za vse.
Za nakup Marine se je menda neuspešno potegoval tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki zdaj prek svoje AIK banke družini Polič ponuja posojilo za nakup Marine. Prek AIK banke pa hoče Kostić obvladovati tudi Gorenjsko banko, kjer pa mu kot solastnik Save nasproti tudi stoji York. Zato je slišati, da bi omenjena ovadba lahko prišla iz njegovega kroga.

Komentarji: