Odmevajo Draghijeve besede o možnem nadaljnjem znižanju obresti

Vse bolj jasno postaja tudi, da ECB razmišlja o ukrepih, ki bi ublažile posledice negativnih obrestnih mer za poslovne banke.
Fotografija: Predsednik ECB Mario Draghi omenja možnost nižanja obrestnih mer in program nakupa vrednostnih papirjev. Foto Reuters
Odpri galerijo
Predsednik ECB Mario Draghi omenja možnost nižanja obrestnih mer in program nakupa vrednostnih papirjev. Foto Reuters

Ljubljana - V portugalski Sintra je minula dva dni potekal Forum ECB, tokrat posvečen 20. obletnici ekonomske in denarne unije. Osrednjega strokovnega dogodka ECB se je v svoji sedanji vlogi zadnjič udeležil predsedujoči svetu guvernerjev Mario Draghi.

»Rdeča nit foruma je bil pregled rezultatov dela zadnjih 20 let, ki jih je prineslo oblikovanje EMU in uvedba evra. Razprava je bila osredotočena na denarno politiko v tem obdobju ter na izzive, s katerimi smo se srečevali. Del razprave pa je bil namenjen tudi pogledu naprej, torej izzivom in možnostim spopadanja z njimi, ki jih imajo ekonomske politike,« je pojasnil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, ki se je tokrat prvič udeležil srečanja.

Forum je bil tudi priložnost za posredovanje sporočil, kaj lahko od ECB pričakujemo v prihodnjih tednih in mesecih. Medije je tokrat (ponovno) nekoliko presenetil , Mario Draghi, ki je precej bolj jasno, kot na zadnji novinarski konferenci v Vilniusu po denarni seji sveta ECB, pojasnil možne korake, o katerih razmišlja svet ECB. Draghi se je najprej ponovno dotaknil pričakovanj ECB za letošnje in prihodnje leto, pri tem pa nekoliko zaostril retoriko glede možnosti dodatnega ukrepanja ECB, ko je navedel, »da bo, v odsotnosti izboljšanja, ki bi inflacijo približalo ciljani vrednosti, potrebna dodatna spodbuda denarne politike.«  Po zadnji denarni seji sveta ECB je bila sicer možnost ukrepanja vezana na »uresničitev manj ugodnih scenarijev«.

V nadaljevanju se je vrnil k preteklemu dogajanju, ko je izpostavil, »da se je okvir denarne politike v preteklosti prilagodil novim izzivom,« in izpostavil, da se lahko tudi tokrat. Pojasnil je tudi, »da se bo v prihodnjih tednih svet ECB ukvarjal z vprašanjem, kako lahko prilagodimo obstoječe instrumente, da bodo primeren odziv tveganjem za cenovno stabilnost«.

Čeprav je dejal, da to velja za vse instrumente, je posebej izpostavil možnost nadaljnjega znižanja obrestnih mer in program nakupa vrednostnih papirjev. Vse bolj jasno pa postaja tudi, da ECB razmišlja o ukrepih, ki bi ublažile posledice negativnih obrestnih mer za poslovne banke. Sintra je bila namreč že druga priložnost, ki jo je Draghi izrabil za omembo teh ukrepov.
 
 

Komentarji: