Oktobra celo nekaj manj brezposelnih kot mesec prej

Na zavodu za zaposlovanje ugotavljajo, da je glede na september število prijav zaradi stečajev ostalo enako, skupaj je brezposelnih 83 654.
Fotografija: Na zavodu za zaposlovanje kljub slabšanju epidemioloških in gospodarskih razmer za zdaj še ne čutijo bistveno večjega števila iskalcev zaposlitve.  FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Na zavodu za zaposlovanje kljub slabšanju epidemioloških in gospodarskih razmer za zdaj še ne čutijo bistveno večjega števila iskalcev zaposlitve.  FOTO: Blaz Samec

Ljubljana - Konec oktobra je bilo prijavljenih 83 654 registriranih brezposelnih, kar je celo 0,1 odstotka oziroma več kot sto manj kot septembra in za dobrih 15 odstotkov več kot lanskega septembra, kažejo zadnji podatki državnega zavoda za zaposlovanje. Iz tega lahko sklepamo, da so prejšnji mesec državni ukrepi subvencioniranega čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa še naprej delovali in po nekaterih ocenah za zdaj pomagali k obstanku več tisoč delovnih mest. 

Na novo se je oktobra na Zavodu prijavilo 8.931 brezposelnih, dobra tretjina več kot septembra in 5,7 odstotka manj kot oktobra lani. Med novoprijavljenimi je bilo 3.394 iskalcev prve zaposlitve, 2.927 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 40 brezposelnih zaradi stečajev in 1.497 trajno presežnih delavcev.

Na zavodu ugotavljajo, da je glede na september število prijav zaradi stečajev ostalo enako, iz drugih pomembnejših razlogov za brezposelnost pa se je prijavilo več brezposelnih oseb.

Na drugi strani pa se je oktobra zmanjšalo povpraševanje po delavcih. Delodajalci, med katerimi je bilo največ s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, so oktobra zavodu sporočili 9.962 prostih delovnih mest, kar je četrtina manj kot septembra in 15,7 odstotka manj kot oktobra 2019.

Komentarji: