Opazna podražitev dizla, dražji tudi bencin

Regulirane cene pogonskih goriv se bodo opolnoči zvišale, regulacija cen se podaljšuje.
Fotografija: Pogonska goriva se bodo opolnoči podražila. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Pogonska goriva se bodo opolnoči podražila. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Regularane cene pogonskih goriv in kurilnega olja se bodo opolnoči zvišale, je razvidno iz portala ministrstva za gospodarstvo.

Podražitev bodo bolj občutili vozniki vozil z dizelskim motorjem. Vlada regulacijo cen podaljšuje še za eno leto.

Dizelsko gorivo se bo podražilo za 2,9 centa, oziroma dva odstotka. Za liter goriva bo treba odšteti 1,461 evra, polnjenje 50-litrskega rezervoarja pa bo od polnoči dražje za 1,45 evra.

Za dva odstotka se bo podražilo tudi kurilno olje,kjer je nova najvišja dovoljena cena 1,04 evra, kar je dva centa več kot danes.

Cena 95-oktanskega bencina se bo zvišala za 0,8 odstotka, oziroma za 1,2 centa. Enkratni obisk bencinske črpalke bo stal dodatnih 60 centov.

Nove cene bodo veljale do 3. julija. Cene pogonskih goriv se v skladu z vladno uredbo prilagajajo borznim cenam na mediteranskih borzah. Trenutno veljavna uredba se sicer izteče 21. junija, vendar pa je med vladnimi gradivi že nova uredba, ki bo regulacijo cen podaljšala za eno leto. Sodeč iz predloga uredbe bodo enake ostale tudi vkalkulirane marže trgovcev.

Omejen cene veljajo za bencinske črpalke izven avtocestnega omrežja, medtem ko lahko črpalkarji ob avtocestah in hitrih cestah prosto prilagajajo cene.

Komentarji: