Pilotni projet za uvrstitev malih in srednjih podjetij na borzo

Ljubljansk borza in Evropska banka za obnovo in razvoj sta zagnali program, ki ga bo financirala evropska komisija.
Fotografija: Prenovljena ljubljanska Borza 15.6.2017 Ljubljana Slovenija [Borza,Ljubljana,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Prenovljena ljubljanska Borza 15.6.2017 Ljubljana Slovenija [Borza,Ljubljana,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana - Ljubljanska borza nadaljuje s prizadevanji za privabljanje malih in srednjih podjetij na kapitalski trg. Potem ko je zanje uvedla platformo Progress trga in izobraževalni partnerski program je začela izvajati pilotni program podpore za uvrstitev malih in srednjih podjetij na borzo.

Ljubljanska borza in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) sta danes podpisali dogovor o izvajanju pilotnega programa podpore za uvrstitev malih in srednjih podjetij na borzo, ki ga bo financirala evropska komisija, podpira pa ga tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Cilj dveletnega programa je poiskati podjetja, ki želijo finančna sredstva pridobiti na kapitalskem trgu bodisi s prvo javno ponudbo bodisi z izdajo obveznic. Program bo potekal v treh fazah, nanj pa se lahko prijavijo podjetja s sedežev v Sloveniji, ki imajo do 50 milijonov evrov prometa, do 43 milijonov evrov bilančne vsote in do 500 zaposlenih, vendar ne iz vojaške, tobačne, igralniške ali finančne industrije.
 

V finale trije izbranci


EBRD bo naredil ožji izbor 10 podjetij, med katerimi bo nato izbral tri, ki bodo deležna tehnične pomoči in svetovanja za vstop na kapitalski trg, za kar bo evropska komisija namenila 250.000 evrov. Program bo za podjetja brezplačen, a se bodo morala obvezati, da se bodo uvrstila na borzo ali izdala podjetniške obveznice.

Z leve Aleš Ipavec, Vedrana Jelušić Kesić, Miloš Čas in Vinka Jelavić. Foto Uroš Hočevar
Z leve Aleš Ipavec, Vedrana Jelušić Kesić, Miloš Čas in Vinka Jelavić. Foto Uroš Hočevar


Regionalna direktorica EBRD za Hrvaško, Slovenijo, Madžarsko in Slovaško Vedrana Jelušić Kasić je povedala, da je eden od ciljev strategije EBRD pri nas finančna stabilizacija z omenjenim programom, pa da želijo spodbuditi uporabo alternativnih virov financiranja podjetij. Gre za prvi tovrstni projekt, za katerega je evropska komisija namenila sredstva. Vinka Jelavić iz podporne službe za strukturne reforme evropske komisije je pojasnila, da so se za to odločili, ker v Sloveniji pomanjkanje alternativnih virov financiranja zelo veliko, saj se podjetja še vedno pretežno odločajo za dolžniško financiranje prek bank.
 

Vsaj eno podjetje na borzo


Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec je poudaril, da je pomembno, da bančnemu trgu nasproti stoji kapitalski trg. »Želimo, da bi Ljubljanska borza postala platforma, kamor bi se podjetja usmerila za pridobivanje svežih virov,« je povedal. Želi si, da bi se vsaj ena od družb iz programa na koncu tudi uvrstila na borzo.

Projekt podpira tudi ATVP. Njen direktor Miloš Čas je opozoril, da se je večina delniških družb, ki so na borzo prišla skozi proces privatizacije, v zadnjih letih iz kotacije zaradi prevzemov, združitev ali stečajev umaknila, saj je tam danes le še 41 družb. Poleg umikanja podjetij z borze potrebujemo tudi nove uvrstitve nanjo, je dodal. »Nova podjetja na borzi bodo pokazala pot drugim,« je prepričan.

Komentarji: