Preprodaja zemljišča za Lonstroff: Preiskovalci opravili hišne preiskave

Osumljenec naj bi posredniku omogočil 1,7 milijona evrov premoženjske koristi
Fotografija: Peter Weber (levo) na ogledu gradbišča obrata medicinskih elastomerov. Prihodnji mesec naj bi stekla proizvodnja, Lonstroff pa razmišlja tudi o širitvi. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Peter Weber (levo) na ogledu gradbišča obrata medicinskih elastomerov. Prihodnji mesec naj bi stekla proizvodnja, Lonstroff pa razmišlja tudi o širitvi. FOTO: Uroš Hočevar

Ljubljana – Nacionalni preiskovalni urad je v torek opravil več hišnih preiskav zaradi preprodaje zemljišča za obrat Lonstroffa v Logatcu, smo izvedeli. Preiskovalci, kot kaže, sumijo direktorja Lonstroffa v Sloveniji Petra Webra, da je Lonstroffu povzročil 1,7 milijona evrov škode, družbi posrednici pri prodaji zemljišča Svetu Re pa tolikšno premoženjsko korist.

Kriminalisti preiskujejo preprodajo zemljišča za obrat medicinskih elastomerov, ki ga je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodala podjetju Svet Re, ta pa po še enkrat višji ceni Lonstroffu. Posel je pretresel slabo banko ter odnesel predsednika upravnega odbora Miho Juharta in glavnega izvršnega direktorja Imreja Balogha. Vendar preiskovalci sumov nepravilnosti ne ugotavljajo v DUTB, temveč pri kupcu.

Nacionalni preiskovalni urad v tej zadevi vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, so nam potrdili na policiji. V zvezi s tem so v torek na treh lokacijah na območju Policijske uprave Ljubljana opravili hišne preiskave poslovnih in zasebnih prostorov, kjer so iskali dokaze o kaznivem dejanju. Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo.

Po doslej ugotovljenem je osumljenec iz gospodarske družbe iz Ljubljane zlorabil svoj položaj s tem, ko je leta 2017 za to družbo sklenil škodljiv posel, in sicer je od nepremičninske agencije iz Ljubljane kupil zemljišče po bistveno previsoki ceni, kot je njena realna vrednost. To je storil, čeprav je vedel, da je le dva tedna pred tem isto zemljišče nepremičninska agencija kupila od druge gospodarske družbe iz Ljubljane po bistveno nižji ceni, so pojasnili na policiji: »S svojim ravnanjem je družbi, ki jo je vodil, povzročil premoženjsko škodo v znesku več kot 1,7 milijona evrov, družbi posrednici pa pridobil premoženjsko korist v navedenem znesku.«
 

Kako je tekla preprodaja


Lonstroff je za približno 30.000 kvadratnih metrov zemljišča plačal tri milijone evrov oziroma približno 90 evrov za kvadratni meter. Zemljišče je odkupil od podjetja Svet Re Vlada Petka. Ta ga je kupil od DUTB za 40 evrov za kvadratni meter. Cenitev, ki jo je po izbruhu afere naročil upravni odbor DUTB, je menda pokazala, da je bilo zemljišče vredno 28 evrov za kvadratni meter.

Peter Weber nam je na vprašanja, ali je res, da so policisti opravili hišne preiskave, kaj jih je zanimalo in ali je osumljenec, odgovoril, da je že »pojasnil vse okoli zemljišča, na to temo ne bom več odgovarjal«. Januarja nam je na vprašanje glede cene parcele dejal: »Za koliko je Svet Re kupil zemljišče, smo izvedeli šele iz medijev oziroma ko je bilo to tudi potrjeno v izjavi DUTB za medije. Ponudba Sveta Re je bila najugodnejša v primerjavi z vsemi drugimi možnimi lokacijami.«
Takrat je še povedal, da jih je Svet Re, kot tudi druge agencije, poiskal sam in jim ponudil nekaj možnih zemljišč.
Zemljišče na območju KLI Logatec smo želeli kupiti neposredno od DUTB, vendar so nas iz Sveta Re obvestili, da je mogoč le nakup celotnega zemljišča, torej več kot 100.000 kvadratnih metrov, je dodal. Lonstroff je namreč potreboval okoli 30.000 kvadratnih metrov zemljišča, vendar je bila DUTB pripravljena prodati le celotno, torej več kot 100.000 kvadratnih metrov, saj bi bilo sicer preostalo zemljišče težje prodati ali pa po bistveno nižji ceni. Ker se je za del zemljišča že zanimala logistična družba Hoedlmayr, so se za nakup dogovorili z njo.

Kriminalisti so se sicer že lani jeseni na informativnem pogovoru oglasili v DUTB in na ministrstvu za gospodarstvo, ki je Lonstroffu odobrilo 4,8 milijona evrov državne pomoči. Preiskav pri njih zdaj ni bilo, so potrdili tako v DUTB kot na ministrstvu.

Komentarji: