Prodaja v trgovini na drobno se letos še naprej krepi

V prvem polletju 2021 je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno za dobro desetino višji kot v prvem polletju lani, prodaja višja tudi kot v 2019.
Fotografija: Prodaja v letošnjem prvem polletju je za dobro desetino presegla lansko. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Prodaja v letošnjem prvem polletju je za dobro desetino presegla lansko. FOTO: Blaž Samec/Delo

Promet v maloprodaji se letos še naprej krepi, realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil v juniju 2021 za 0,7 odstotka višji kot v maju. Višji je bil v trgovini z motornimi gorivi (za dva odstotka) in v trgovini z neživili (za 0,6 odstotka), v trgovini z živili pa se je nekoliko znižal (za 0,2 odstotka), kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).

Na drugi strani se je junija prodaja precej povečala v primerjavi z istim mesecem lani: realni prihodek od prodaje je bil višji za 12,8 odstotka, prav tako je bil za 6,6 odstotka višji od prihodka v juniju 2019. V primerjavi z junijem 2020 je bil letos prihodek od prodaje v trgovini z motornimi gorivi v juniju 2021 višji za 19, v trgovini z živili za 14,4, ter v trgovini z neživili za 9,8 odstotka.

V celotnem prvem polletju 2021 je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno za več kot desetino višji kot v prvem polletju lani, v primerjavi z istim obdobjem 2019 je bila rast 0,2-odstotna, so še izračunali statistiki.

Preberite še:

Komentarji: