Rusi bodo, kot kaže, odločali o Mercatorju

Začasni upniški odbor Agrokorja je sprejel dogovor o poravnavi.
Fotografija: Največji lastnici novega Agrokorja bosta postali ruski banki. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Največji lastnici novega Agrokorja bosta postali ruski banki. Foto Jure Eržen/Delo

Začasni upniški odbor Agrokorja je sprejel dogovor o poravnavi.

Največji lastnici novega Agrokorja bosta postali ruski banki. Sberbank, ki je največja upnica Agrokorja, bo imela v novem Agrokorju 39-odstotni delež, VTB pa osemodstotni delež. Lastnikom obveznic bo pripadlo 25 odstotkov novega koncerna. Približno 12 odstotkov bodo dobile banke, ki delujejo na Hrvaškem, kot so Zagrebačka banka, Splitska banka in OTP banka, medtem ko si bodo dobavitelji ter posojilodajalci - med drugim družbe Saponia, Franck in Sokol Marić - razdelili po štiri odstotke vrednosti novega Agrokorja.

Med drugim so hrvaškim dobaviteljem zagotovili, da bodo v naslednjih petih letih imeli prostor na policah Konzuma, slovenskega Mercatorja in srbske Idee.

Predstavnica velikih dobaviteljev v začasnem svetu upnikov in prokuristka družbe Kraš Marica Vidaković je po današnjem srečanju izredne uprave in članov začasnega sveta upnikov s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izjavila, da poravnava ne pomeni konec dela v Agrokorju. Ocenila je, da je najtežji in najobsežnejši del za njimi, sledi pa čas za implementacijo in sklenitev postopka, po katerem pričakujejo, da bodo podjetja normalno delovala.

Pogodbo o poravnavi mora še potrditi zagrebško gospodarsko sodišče. Obravnavo na sodišču je po poročanju hrvaških medijev pričakovati 4. julija. Rok za končno potrditev poravnavo poteče 10. julija.

Del novega Agrokorja bo tudi Mercator, a se morajo s tem strinjati vse banke upnice trgovca. V Sloveniji, tudi v strokovnem svetu, ki ga je imenoval minister za gospodarstvo, pa se menda preigravajo možnosti, kako bi Mercator izvzeli iz sistema Agrokorja, denimo tako, da bi ga kupil zasebni sklad.

Komentarji: