SDS za jedrski referendum ob evropskih volitvah

Slovenija se bo v desetih letih morala soočiti za manjšo samopreskrbo, zato je odločitev za jedrsko energijo nujna čim prej.
Fotografija: SDS bi jedrski referendum takoj, vlada šele po pridobitvi pravih ocen stroškov naložbe. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
SDS bi jedrski referendum takoj, vlada šele po pridobitvi pravih ocen stroškov naložbe. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Slovenija se bo čez dobrih deset let spoprijela z izzivom zmanjšane energetske samopreskrbe, saj smo zadnjih 40 let večino elektrike pridobili iz jedrske elektrarne, termoelektrarne in hidroelektrarn, a v prihodnjih letih sledijo številne prelomnice: leta 2033 naj bi zaprli Termoelektrarno Šoštanj; leta 2043 bo prvi blok Jeka star 60 let in se bo morda moral ugasniti, če ne bo dovoljenja za ponovno podaljšanje obratovanja; do leta 2050 naj bi tudi povsem razogljičili energetiko,« pravijo v SDS.

Tomaž Lisec je v predstavitvi predloga povedal, da bi lahko referendum z vprašanjem Ali ste za to, da Slovenija zagotavlja stabilno in nizkocenovno električno energijo prek Jeka 2 in manjših modularnih jedrskih elektrarn? izvedli že ob evropskih volitvah v začetku junija. Lisec je opozoril, da se je odbor državnega zbora za gospodarstvo brez glasu proti opredelil za pospešitev postopkov pri projektu Jeka 2, da je referendum tudi v koalicijski pogodbi, poleg tega pa javnomnenjske raziskave v več državah in tudi pri nas kažejo čedalje večjo podporo jedrski energiji.

»Jek 2 je nujen za spoprijemanje z energetsko krizo, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v Evropi,« meni Lisec, ki je opozoril še, da se ta projekt dotika vseh, tudi gospodarstva. Kot je dejal, osebno pozna jedrske strokovnjake, zato ne dvomi, da bodo lahko pripravili ustrezno gradivo za referendum. »Vsi si želimo nižjih zneskov na položnicah za elektriko,« je dodal.

»Treba zavedati, da bo brez jedrske energije prehod v brezogljično družbo težji in dražji. »Zato potrebujemo stabilen, stalen in zelen vir energije, kar jedrska energija zagotovo je, če želimo ohraniti gospodarsko rast in konkurenčnost našega gospodarstva. Tako Jek 2 ni samo nujno potreben, ampak predstavlja tudi stabilen in varen način pridobivanja električne energije,« dodaja.

Na vprašanje, zakaj so v vprašanje dodali še male reaktorje, je Lisec odgovoril, da bodo ti na trgu bistveno prej kot zeleni vodik, o katerem sanjajo nekateri. Mogoče se bodo v katerem delu države odločili za čimprejšnji dostop do energetskega vira in naročili reaktor z močjo 100 ali 300 megavatov.

Pomembno je tudi, da Jek 2 ni projekt enega podjetja, ampak celotne Slovenije. Lisec pravi, da je mogoče dodati referendumski listek k evropskim volitvam, 6. in 9. junija, a le ob poenotenju poslanskih skupin in političnih strank. Referenduma pa še ne bo, če bo »koalicija zavlačevala iz kakšnih vetrnih ali sončnih razlogov«, meni Lisec. Evropske volitve bi pritegnile tudi dovolj volivcev, da bi referendum uspel.

Vlada je sicer imenovala koordinatorja projekta Jek 2 v kabinetu predsednika vlade, projekt naj bi dobil pospešek tudi pri umeščanju v prostor. Referendum pa je vlada predvidela po tem, ko bo projekt umeščen v prostor in ko bodo znane bolj zanesljive ocene vrednosti naložbe, vsekakor pa do konca tega mandata.

Gen energija podpira referendum

Izvedba referenduma o Jeku 2 je politična odločitev, družba Gen energija, ki je investitor, bo zagotovila čim bolj objektivne informacije za čim bolj objektivno razpravo, je danes v Krškem v odzivu na predlog SDS za posvetovalni referendum dejal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Raziskave kažejo, da podpora Jeku 2 raste, je povedal.

Gen energija bo, če bo prišlo do referendumov, zagotovila ustrezne, čim bolj objektivne informacije in čim bolj objektivno debato, je v izjavi za medije ob obisku članov odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor v Krškem na vprašanje glede zahteve SDS odgovoril Paravan.

Referendum vidijo kot pozitivno stvar: »Mi smo osredotočeni na maksimalno in pospešeno izvajanje vseh priprav na projekt. Sam referendum in pozitivna odločitev bo seveda doprinesla k še resnejšemu angažmaju na tem projektu in s tega stališča to vidimo kot pozitivno.«

Povedal je, da že več kot 10 let spremljajo javno mnenje glede tega projekta in da v zadnjih treh letih podpora raste. Razloge vidi v energetski krizi in zavedanju potrebe po samooskrbi ter v razpravah o razogljičenju in zelenem prehodu ter vlogi jedrske energije pri tem.

Predsednica odbora DZ in poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je spomnila, da so se že s koalicijsko pogodbo zavezali, da bodo do konca mandata izvedli referendum. Da bi se ljudje na referendumu lahko odločali informirano, bodo z odločevalci na tem področju v stiku, da bi lahko kar najhitreje pridobili nabor relevantnih informacij.

»To je največji nacionalni projekt, načrtovan za prihodnja leta, in tukaj ne smemo hiteti. Treba se bo preudarno odločiti,« je dejala.

Preberite še:

Komentarji: